Mark Gitenstein: Decizia României de a renunţa la avioanele F16 a fost "de natură pur economică"
Decizia României de a renunţa la programul de achiziţionare de avioane F16 a fost una „de natură economică“, a declarat, duminică, ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, care a precizat că SUA vroiau să vândă şi nu să finanţeze vânzarea acestor aparate către România.
"A fost o decizie de natură pur economică. Forţele dumneavoastră aeriene au cerut F16, iar noi le-am oferit. Noi vroiam să vindem F16, nu vroiam să finanţăm vânzarea lor. Nu ne-am permis s-o facem şi ţinând cont de «credit rating»-ul dumneavoastră nu am dorit să facem acest lucru. Aşa stând lucrurile, România a luat singura decizie pe care putea s-o ia - nu a cumpărat F16", a explicat ambasadorul la ProTv.
Emil Boc a declarat, la începutul lunii august că Guvernul nu dispune de bani pentru avioanele F16, răspuns oferit la doar două zile după expirarea termenului până la care România trebuia să achite o primă tranşă de bani.
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat în martie propunerea MApN de achiziţionare a 24 de avioane F-16 în uz. Achiziţionarea avioanelor F16 aprobată de CSAT costa aproximativ 1,3 miliarde dolari.
Ministerul Apărării preciza că cele 24 de avioane aprobate de CSAT sunt variantă Block 25, revitalizate şi complet echipate, iar pachetul cuprinde asistenţă tehnică pentru o perioadă de 3-5 ani şi pachet de suport logistic, simulatoare de zbor, pregătirea personalului navigant şi tehnic, transportul, adaptarea infrastructurii de la sol, muniţia, armamentul, costuri administrative.
Citeşte şi:
Vlădescu face un looping: N-avem bani pentru F-16
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News