Data actualizării:
Data publicării:

Mariana Badea ne-a explicat un paradox: Cum se poate ca un absolvent de liceu să ia bacul fără să citească operele literare

Autor: Andreea Deaconescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: DC News
Foto: DC News

Prezentă în studioul DC News, Mariana Badea, „profesoara de cuvinte”, cum se autodefinește, ne-a vorbit (printre altele) despre bacalaureat, despre nepăsarea generalizată și despre... cărți! Pe care unii le folosesc drept opritor pentru uși sau greutate suplimentară pe birou. Care este „tratamentul"? De ce nu mai citesc elevii?

Am întrebat-o pe doamna profesoară Mariana Badea cum pot exista cazuri ale unor elevi care să termine liceul fără să fi deschis vreun roman dintre cele prevăzute în programa obligatorie. Mai mult — cum se poate ca un absolvent să ia bacul fără să citească operele literare?

„Asta se întâmplă pentru că poți să iei șapte la bacalaureat fără să citești nicio carte, dacă te duce mintea și ești intuitiv", ne-a spus doamna profesoară.

„Subiectul I/A este un text la prima vedere, urmat de cinci întrebări jenant de simple. Fragmentul are 4-5 alineate, fiind mult, mult mai scurt decât oricare dintre cele două texte care se dau copiilor la Evaluarea Națională. La subpunctul B, trebuie să redactezi un text argumentativ pe baza acelui fragment. Tot Subiectul I valorează 50 de puncte.

Subiectul al II-lea este evaluat cu 10 puncte doar ca să comentezi o strofă sau (cum a fost la sesiunea din vară) să explici didascaliile, adică să reiei ce scrie autorul între paranteze. Subiectul al III-lea, de 30 de puncte, este eseul despre o operă literară studiată, fie o caracterizare de personaj. Astfel, 50 + 10 + 10 puncte din oficiu fac șapte — notă pe care o iei «liniștit», fără să te «atingi» de eseu, fără să citești nicio carte", adaugă Mariana Badea.

„Biblia portocalie" are la bază notițele lui Naty

 

Am vrut să aflăm care a fost procesul scrierii cărții „Limba și literatura română pentru elevii de liceu - Bacalaureat", supranumită și „Biblia portocalie". A fost scrisă pe baza unor notițe, după ce a observat că se "distribuie" în școală, de la un elev la altul? Sau a avut la bază un alt plan?

"«Limba și literatura română pentru elevii de liceu - Bacalaureat» a fost prima mea carte, însă a fost scrisă după notițele lui Naty. Eu am făcut cu ea meditație pentru bacalaureat, pe vremea când «trăgeai» un bilet pe care era o anumită operă și pe care o știai sau nu o știai. Lui Naty i-au căzut cronicarii... vă dați seama? Acum elevii nici nu știu ce înseamnă cronicari. Literatura română la liceu pornește, în mod real, cu Eminescu și se termină cu Marin Preda", subliniază Mariana Badea.

"(...) Am făcut meditație cu Naty și cu fetița unor buni prieteni, care era la alt liceu (...). Acum, dacă tot venea fata de acasă de la ea, ne așezam la masă... Și ceea ce le-am dictat eu atunci, cu operele în față (că eu nu pot altfel), a fost manuscrisul primei cărți — notițele, ceea ce scrisese Naty la respectivele ore de meditație. Am și acum dosarul ei.

Naty este foarte conștiincioasă. Bine, a și fost olimpică patru ani la limba latină și la italiană, a intrat la facultate fără examen, a fost la Padova la studii, cu bursă. Mircea constata uimit: «mamă, ei chiar îi place școala, îi place să învețe!». Și el a fost mereu premiant, a intrat la Liceul „Tudor Vianu” fără meditații, doar cu ce învățase de la profesorii Școlii 192. S-a pregătit singur și pentru facultate, reușind admiterea la Facultatea de Matematică, Universitatea București, în prima jumătate.

Ce știți dumneavoastră (n.r., notițe distribuite de la un elev la altul, care să formeze o carte) a fost ideea soțului meu. La orele de română, eu le dictam copiilor, că nu erau cărți, nu era nimic. Și acele notițe ale elevilor mei erau „împrumutate” de elevii de la alte clase (după cum am aflat târziu), care  le xeroxau. Când i-am spus soțului meu ce aflasem, a zis: «Nu mai bine faci tu o carte, ca să aibă toți copiii, dacă sunt atât de bune notițele și îi interesează pe copii?».

„Bine, am împrumutat un calculator, că nu aveam și scriu «metoda oarbă» pe calculator, că știam de la mașina de scris", mai spune doamna profesoară Mariana Badea.

„Nu-mi vine să cred că au trecut 25 de ani de la prima carte de Bacalaureat. Copiii îi ziceau «Biblia portocalie» și s-a tipărit atunci în 50.000 de exemplare, epuizate în 2-3 luni”, subliniază doamna profesoară.

Vezi continuarea aici:

Youtube video image

„Limba și literatura română pentru elevii de liceu - Bacalaureat", un „prieten bun" al tuturor liceenilor

Am selectat doar câteva comentarii ale unor utilizatori Facebook (pe care le-am găsit în mod fortuit) care vorbesc despre cărțile doamnei profesoare. „Am studiat pentru BAC după cărțile dânsei. Erau extraordinare, foarte bine explicat totul, era ușor să înțelegi materia și să înveți după ele"; „Am citit din cărțile ei de comentarii la limba și literatura română. Frumos structurate"; „Cadru didactic cu har. Se adaptează la situație, face tot posibilul sa fie înțeles. Așa e normal. De aceea profesorul este important, el știe ce are de făcut. Vă felicit!". „Mulțumim din suflet pentru aceste volume extraordinare! Sunt ,,biblii” în biblioteca mea și stau la loc de cinste lângă ,,Istoria literaturii române” a domnului Călinescu și a lui N. Manolescu. De mică învăț de pe cărțile dumnevoastră și m-au ajutat enorm de mult!”. „Vă mulțumesc foarte mult! Vă respect enorm. Mulțumim pentru culegerile dumneavoastră minunate care ne ajută în predare. Multă sănătate!".

"Menționez faptul că la liceu existau câte 10-12 manuale alternative pentru fiecare an de studiu, avizate de Ministerul Învățământului și eu am încercat să cuprind în cărțile mele toate operele prezente în aceste zeci de manuale", spune doamna profesoară.

"«Biblia portocalie» actuală, publicată anul acesta școlar, cuprinde 4 cărți într-una singură și este valoroasă prin faptul că m-am străduit să respect întocmai baremul de corectare, care este foarte greoi și, pe alocuri, confuz. Este și principala cauză pentru care au fost diferențe de 2-3 puncte între corectori.  

Cartea „Limba și literatura română pentru elevii de liceu - Bacalaureat” conține toată materia necesară examenului de bacalaureat, atât pentru proba orală, cât și pentru proba scrisă", adaugă Mariana Badea.

ESEURILE STRUCTURATE se referă la:

■ Particularități ale unui text literar narativ, poetic și dramatic

■ Particularități de construcție a unui personaj (caracterizarea personajelor)

■ Relația dintre două personaje

Foarte necesare sunt explicațiile, cu exemple, despre cum se comentează o strofă, o secvență epică sau dramatică, recunoașterea tipurilor de texte și a stilurilor funcționale ale limbii române, ce sunt tiparele textuale, precum și câteva modele de subiecte, rezolvate și explicate.

1. arhivă... (badea4_55511400.jpg)

"În final, vreau să vă destăinui mândria carierei mele și, de ce nu, confirmarea că mi-am făcut datoria de profesor față de elevi: o lucrare monumentală, o trilogie intitulată „Literatura română pentru elevi. Poezia. Proza. Dramaturgia”, publicată de Editura Pro Universitaria.

Trilogia însumează aproximativ 2.300 de pagini și cuprinde, în afară de eseuri structurate ale fiecărei opere literare (circa 260), Universul literar și Biografia fiecărui scriitor, Caracterizarea personajelor, Paralele literare între opere sau între personaje, Sinteze literare tematice", conchide Mariana Badea.

3. arhivă... (mariana-badea5_92593400.jpg)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel