Măreția dreptului în cazul Diaconu: judecătorii spun că nu este de vină, dar trebuie pedepsit
Curtea Constițională a României va discuta, astăzi, sesizarea CSM cu privire la conflictul de natură constituțională între puterea judecătorească și Parlament, după ce Senatul decis să nu întrerupă mandatul liberalului Mircea Diaconu. Președinta CSM, Alina Ghica, a sesizat CCR cu privire la conflictul de natură constituțională între CSM și Senat. Senatorul a fost acuzat de incompatibilitate de Agenția Națională de Integritate, pentru că a avut două funcții în același timp: de senator și de manager al Teatrului Nottara.
În momentul în care s-a schimbat legea incompatibilității, în anul 2010, senatorul s-a adresat Comisiei Juridice, care a constatat la acea dată că nu există incompatibilitateantre cele două funcții. Înalta Curte de Justiție și Casație a hotărât revocarea lui din funcția de senator din cauza incompatibilității, iar motivarea deciziei a fost publicată de luju.ro. Surprinzător este motivul hotărârii ÎCCJ și anume că "Senatul s-a aflat în eroare și l-a determinat și pe Mircea Diaconu să se afle în stare de incompatibilitate în acești ani". Mai mult, ÎCCJ precizează nu este nicio culpă a recurentului.Plenul Senatului, a respins din nou, marți, reluarea procedurii de demitere a senatorului, solicitată de președintele Traian Băsescu. Comisia juridică și-a menținut poziția și a spus că reluarea votului în cazul Mircea Diaconu trebuie făcută doar din motive temeinice și cu acordul tuturor liderilor de grupuri parlamentare senatoriale.
Curtea de Apel București a considerat, la fel ca și ÎCCJ, că Mircea Diaconu a fost de bună credință și că a cumulat cele două funcții cu permisiunea Senatului. Potrivit motivelor CAB, "Mircea Diaconu a fost de bună-credință și a procedat legal când a solicitat și obținut de la Comisia Juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări o verificare privind situația sa de incompatibilitate". În urma cererii, așa cum scrie și în comunicat, s-a stabilit că Diaconu NU se află în stare de incompatibiliate, "cumulând cele doua funcții, cu permisiunea Senatului." Motivele CAB prevăd că "reclamantul nu este responsabil din punct de vedere contravențional, civil sau disciplinar pentru situația constatată."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News