Data publicării:

Marea Britanie va trimite 20.000 de soldați la un exercițiu militar NATO pentru a exersa respingerea unei invazii rusești

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Marea Britanie va trimite 20.000 de soldați la unul dintre cele mai mari exerciții militare ale NATO de după Războiul Rece, în timp ce alianța se antrenează să respingă o invazie a forțelor rusești, a anunțat secretarul apărării, Grant Shapps.

Personalul armatei, al marinei și al RAF va fi desfășurat la exercițiul Steadfast Defender al celor 31 de națiuni, în încercarea de a oferi "o reasigurare vitală împotriva amenințării" lui Vladimir Putin, a spus Shapps într-un discurs.

Secretarul apărării va avertiza, de asemenea, că Occidentul se află la o "răscruce de drumuri", în timp ce a prezentat contribuția Marii Britanii la jocurile de război într-un discurs la Lancaster House.

Shapps a reluat avertismentele colegului său de cabinet, Lord Cameron, care a declarat duminică că "luminile sunt absolut roșii pe tabloul de bord global" din cauza "atâtor pericole, insecuritate și instabilitate în lume".

"Nu numai că îi aveți pe cei statali, deci pe Putin din această lume și Iranul... dar acum aveți și actori non-statali, acel tip de terorism pe care l-am văzut la începutul acestui secol, actori individuali", a spus secretarul apărării.

"Și din această cauză, aceasta este o lume mai instabilă și mai dificilă. Și aceasta este cu adevărat marea temă a discursului pe care îl voi ține în această dimineață", a mai pus acesta.

Aproximativ 16.000 de soldați, împreună cu tancuri, artilerie și elicoptere, vor fi trimiși de armata britanică în întreaga Europă de Est, începând de luna viitoare.

Shapps își va expune viziunea asupra modului în care Marea Britanie va respinge potențialele amenințări, în condițiile în care aliații rămân îngrijorați de pericolul reprezentat de Kremlin.

"Suntem într-o nouă eră și trebuie să fim pregătiți să ne descurajăm dușmanii, pregătiți să ne conducem aliații și pregătiți să ne apărăm națiunea, ori de câte ori va fi cazul. Astăzi, adversarii noștri își reconstruiesc barierele, vechii inamici sunt reanimați, liniile de luptă sunt trasate, tancurile sunt literalmente pe teritoriul Ucrainei și fundațiile ordinii mondiale sunt zdruncinate până în măduva oaselor. Ne aflăm la o răscruce de drumuri", a afirmat acesta.

Aproximativ 16.000 de soldați, împreună cu tancuri, artilerie și elicoptere, vor fi trimiși de armata britanică în întreaga Europă de Est, începând de luna viitoare.

Marina Regală va trimitepeste 2.000 de marinari pe opt nave de război și submarine, în timp ce peste 400 de comandouri ale Marinei Regale vor fi trimise la Cercul Arctic.

RAF va folosi avioane de atac F-35B Lightning și avioane de supraveghere Poseidon P-8.

Exercițiul se va pregăti pentru invazia unui stat membru de către orice agresor, au declarat surse din domeniul apărării.

Însă principalele amenințări luate în considerare sunt cele din partea Rusiei și a teroriștilor.

"Trebuie să facem mult mai multe pentru a ne proteja"

În cadrul unei conferințe de presă din septembrie anul trecut, președintele Comitetului militar al NATO, amiralul Rob Bauer, a declarat despre acest exercițiu: "În 2024, alianța va organiza cel mai mare exercițiu de apărare colectivă de după Războiul Rece: Steadfast Defender.

"Peste 40.000 de soldați din întreaga alianță se vor antrena în Germania, Polonia și în cele trei state baltice. O nouă eră a apărării colective este în fața noastră. Iar autoritățile militare NATO se pregătesc de ani de zile pentru această eră", a continuat el.

"Niciodată nu am fost mai puternici sau mai pregătiți. Și totuși... mai sunt multe de făcut pentru a ne proteja nu numai împotriva amenințărilor actuale, ci și împotriva amenințărilor reconstituite și a potențialelor amenințări viitoare", a adăugat amiralul Rob Bauer.

Anunțul lui Shapp vine după ce premierul Rishi Sunak a efectuat vineri o vizită surpriză la Kiev pentru a dezvălui un nou pachet de sprijin de 2,5 miliarde de lire sterline pentru Ucraina în 2024-25 - o creștere de 200 de milioane de lire sterline față de cei doi ani anteriori.

Sunak și președintele Volodymyr Zelenskyy au semnat, de asemenea, un nou acord de securitate prin care Marea Britanie se angajează să ofere asistență "rapidă și susținută" dacă Ucraina va fi din nou atacată de Rusia.

În total, de la începutul războiului, Marea Britanie a oferit Ucrainei un ajutor de aproape 12 miliarde de lire sterline, a declarat premierul.

Sunak a promis că Marea Britanie va continua să fie alături de Ucraina, spunând în fața publicului: "Ucraina nu este singură, iar Ucraina nu va fi niciodată singură. Putin ar putea crede că poate rezista mai mult decât noi, dar se înșeală. Suntem alături de voi astăzi, mâine și atât timp cât va fi nevoie", conform Sky News.

CITEȘTE ȘI:

Rusia îi critică pe "britanicii aroganți" după ce Sunak a vizitat Ucraina pentru a anunța noi ajutoare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel