Programări la medic anulate și supermarketuri închise. Britanicii sunt nemulțumiți de restricțiile impuse cu ocazia funeraliilor reginei
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Luni, când vor avea loc funeraliile reginei Elisabeta a II-a, mii de persoane din Marea Britanie se vor confrunta cu programări la medic anulate, bănci de alimente şi supermarketuri închise în contextul acestei zi naţionale neaşteptate, informează Reuters.

Mulţi pacienţi au fost dezamăgiţi după ce li s-a spus că programările prin Serviciul Naţional de Sănătate (NHS), pentru care au aşteptat luni întregi, au fost pur şi simplu anulate.

Pentru pacienţii care e posibil să fi aşteptat până la doi ani pentru o intervenţie chirurgicală electivă sau pentru programări - dacă acestea sunt apoi anulate pe 19, va fi incredibil de stresant, a declarat pentru Reuters Ellen Welch, copreşedinta asociaţiei medicilor DAUK.

Ca personal în primele rânduri NHS, DAUK se întreabă dacă responsabilii însărcinaţi să ia decizii în guvern înţeleg cu adevărat efectele reale ale hotărârilor lor, a spus Welch.

NHS, un sistem finanţat de stat, se confruntă deja cu cea mai gravă criză de personal din istoria sa şi are peste şase milioane de persoane pe liste de aşteptare pentru a primit tratament în spital. Realizează în medie 880.000 de programări de medicină generală în fiecare zi, potrivit calculelor realizate de Reuters din datele ultimelor şase luni.

Există totodată îngrijorări în ceea ce priveşte resursele NHS necesare pentru a reface programările şi medicii care vor trebui să acorde asistenţă pentru copii într-un timp foarte scurt.

Adevărata problema este termenul foarte scurt. Mereu ne putem organiza în jurul sărbătorilor planificate, a spus Helen Salisbury, medic şi profesor la Universitatea Oxford.

Dacă te gândeşti la oamenii care aşteaptă un diagnostic de cancer sau cei care fac chimioterapie, e destul de dificil de ştiut cum vor proceda.

Ca la fiecare sărbătoare legală, NHS se va asigura că serviciile de urgenţă sunt disponibile, a precizat un purtător de cuvânt.

NHS va continua să opereze în mod extins în acea zi, a spus un purtător de cuvânt al prim-ministrului Liz Truss.

Evident, vor exista fundaţii individuale care monitorizează orice impact posibil cauzat de amânări.

Alte organizaţii s-au confruntat cu critici pentru decizia de a-şi suspenda serviciile în semn de respect.

British Cycling a fost nevoită să retragă o recomandare care se referea la limitarea călătoriilor pe bicicletă în ziua de luni după ce a fost ridiculizată public.

Ţara asta a luat-o razna... British Cycling recomandă insistent ca nimeni să nu se plimbe cu bicicleta cât timp se desfăşoară înmormântarea reginei, a scris pe Twitter muzicianul John Spiers.

Center Parcs, care administrează satele de vacanţă, şi-a anunţat oaspeţii aflaţi în mijlocul vacanţelor să plece luni şi să revină ziua următoare întrucât personalul este implicat în organizarea înmormântării.

A revenit ulterior şi a permis oaspeţilor să rămână în satele de vacanţă după ce s-a confruntat cu un val de critici, potrivit relatărilor din presă.

Guvernul a precizat că nu există obligaţia de a anula sau amâna evenimente sau de închide spaţii şi că a lăsat astfel de decizii la latitudinea diferitelor organizaţii.

O serie de alte activităţi economice şi-ar putea opri activitatea în ziua funeraliilor reginei.

Multe supermarketuri, care adoptă de obicei un program restrâns pe parcursul altor sărbători naţionale, au declarat că vor fi închise luni. Printre acestea, mari magazine precum Tesco, Asda, Iceland, Aldi şi Poundland.

Alţi retaileri printre care şi Primark, Ikea, Harrods şi WH Smith, alături de operatorul de cinema Cineworld, au anunţat de asemenea că vor fi închise.

Chiar şi cei care vor dori un cheeseburger vor fi nevoiţi să aştepte. McDonald's a anunţat că toate restaurantele sale din Marea Britanie vor fi închise luni până la ora 17:00.

Alte evenimente care au fost anulate pe perioada de doliu includ spectacole din cadrul London Fashion Week, meciuri din cadrul English Premier League şi o serie de alte evenimente sportive.

Heathrow din Londra, cel mai aglomerat aeroport din Marea Britanie, a spus că se aşteaptă la modificări ale activităţilor sale în ziua de luni, avertizând în acelaşi timp asupra unor perturbări ale zborurilor timp de aproape două ore miercuri, cât timp sicriul reginei va fi purtat în procesiune prin centrul Londrei, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel