Marea Britanie impune restricții dure imigranților ilegali
Marea Britanie vrea cu orice preț să stopeze afluxul de imigranți de la 1 ianuarie, 2014, astfel că a pus la punct o legislaţie mai puţin permisivă pentru aceștia. Noile măsuri legislative care urmează să fie anunţate prevede, în principiu, că imigranţii ilegali nu vor putea obţine permise de conducere şi nu vor putea deschide conturi la bănci în Marea Britanie.
Proiectul de lege privind imigraţia, în care sunt incluse şi aceste noi norme, îi va obliga de asemenea pe unii cetăţeni străini să plătească o suprataxă de 200 de lire pentru a utiliza serviciul public de Sănătate (NHS) din Marea Britanie.
Legislaţia, comentează The Daily Telegraph, este răspunsul Guvernului la ascensiunea UKIP şi la creşterea îngrijorării publicului cu privire la imigraţie.
Proiectul de lege va conferi agenţiei responsabile pentru acordarea licenţelor de transport şi permiselor de conducere - Driver and Vehicle Licensing Agency - dreptul de verifica statutul de imigrant al unei persoane care solicită un permis şi de a refuza eliberarea acestuia. În plus, dacă se constată că imigranţii şi-au depăşit perioada de şedere în Marea Britanie, aceştia vor avea permisele anulate.
Personalul bancar va fi obligat prin lege să verifice detaliile clienţilor în baze de date deţinute de organizaţiile anti-fraudă. Potrivit Ministerului de Interne (Home Office), aceste baze de date conţin date guvernamentale despre "zeci de mii de imigranţi ilegali".
Amenzi de până la 20.000 de lire pentru cei care angajează imigranți ilegali
De asemenea, imigranţii ilegali nu vor mai putea să închirieze case sau apartamente dacă nu vor dovedi că au legături justificate cu un anumit cartier de locuinţe. În afară de asta, în noua lege mai sunt prevăzute amenzi pentru proprietarii şi autorităţile municipale care încalcă regulile.
Cei care angajează imigranţi ilegali riscă o amendă de 20.000 de lire pentru fiecare angajat.
Studenţii străini, aflaţi legal şi temporar în Regatul Unit, vor trebui să acopere o parte din valoarea serviciilor medicale. De exemplu, studenţii din statele din afara Europei vor trebui să plătească anual câte 200 de lire.
E adevărat că, oficial, noua lege e doar pentru imigranţii ilegali din afara Uniunii Europene, aşa că nu prevede măsuri restrictive pentru bulgarii şi românii care sunt aşteptaţi să se mute în Marea Britanie după 1 ianuarie 2014.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News