Marea Britanie a scăpat de criza economică. Anunţul FMI
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pexels
Sursa: Pexels
FMI anunţă că Marea Britanie nu se mai îndreaptă spre recesiune. 

Fondul Monetar Internaţional nu se mai aşteaptă ca economia britanică să intre în recesiune anul acesta şi a revizuit în creştere previziunile publicate luna trecută, dar avertizează că perspectivele rămân moderate, transmite Reuters.

FMI a previzionat marţi că PIB-ul Regatului Unit va creşte cu 0,4% în 2023, după ce în aprilie estima un declin de 0,3%, scrie Agerpres.

Îmbunătăţirea perspectivelor reflectă rezilienţa neaşteptată a cererii, sprijinită de creşterea mai rapidă decât de obicei a salariilor, scăderea preţului energiei, îmbunătăţirea încrederii companiilor şi normalizarea lanţurilor globale de aprovizionare, se arată în raportul FMI.

"Declinul preţului energiei şi evoluţia economiei vor reduce semnificativ rata anuală a inflaţiei la aproximativ 5% până la finalul lui 2023, şi sub ţinta de 2% până la mijlocul lui 2025", estimează instituţia financiară.

FMI aşteaptă o creştere a PIB-ului în Regatul UnitFMI se aşteaptă la o creştere a PIB-ului Regatului Unit de 1% în 2024 şi de 2% în 2025 şi în 2026, iar pe termen lung la un nivel de aproximativ 1,5%.

Cele mai mare ameninţări la adresa perspectivelor economiei britanice ar putea apărea în urma persistenţei inflaţiei şi a unor creşteri nesustenabile ale salariilor, apreciază instituţia cu sediul la Washington.

Banca Angliei trebuie să continue înăsprirea politicii monetare, consideră FMI.

Economia britanică a înregistrat o creştere uşoară, de 0,1%, în primul trimestru din 2023, arată datele publicate luna aceasta de Oficiul Naţional de Statistică (ONS), în pofida unui declin neaşteptat de 0,3% în martie.

Deşi datele s-au îmbunătăţit, economia britanică încă este cu 0,5% sub nivelul de la finalul lui 2019, înaintea pandemiei, înregistrând cea mai slabă redresare comparativ cu orice altă economie din G7 (grupul principalelor ţări industrializate din lume).

Banca Angliei a informat luna aceasta că nu mai previzionează o recesiune, după ce a îmbunătăţit estimările privind evoluţia economiei britanice, şi se aşteaptă ca ritmul de scădere al inflaţiei să fie mai lent decât spera, în principal în urma creşterilor persistente ale preţurilor la alimente.

Instituţia previzionează un avans al economiei britanice de 0,25% anul acesta - după ce în februarie prognoza un declin de 0,5%.

În condiţiile declinului preţurilor energiei, Banca Angliei se aşteaptă ca rata inflaţiei să scadă la 5,1% până la finalul anului, de la un nivel de 10,1% în martie. De asemenea, BoE nu se aşteaptă ca inflaţia să revină la ţinta sa de 2% până în 2025. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel