MARE ATENȚIE la dinți: Ce probleme a descoperit Dr Denisa Zaharia în ultimele două luni
Dr. Denisa Zaharia, medic ortodont de top, a vorbit despre problemele dentare ale copiilor.
“Copiii se intorc la scoala cu mai multe probleme dentare. Au fost parinti care au marturisit ca au fost mai toleranti in ceea ce priveste accesul la dulciuri, au gatit mult impreuna cu copiii, au experimentat retete de deserturi si iata ca asta s-a vazut si in sanatatea orala”, a constatat dr. Denisa Zaharia, medic ortodont de top, fondator al uneia dintre cele mai apreciate clinici stomatologice din Bucuresti.
“Am sesizat ca multi dintre copiii care au venit la stomatolog in ultimele 2 luni au avut probleme dentare generate de igiena precara sau de consumul mai mare ca de obicei de dulciuri, de sucuri si de carbohidrati.”, adauga medicul ortodont.
Relatia dintre sanatatea dintilor si a gingiilor si obiceiurile alimentare este bine cunoscuta, insa dr. Denisa Zaharia avertizeaza parintii asupra riscurilor consumului mare de sucuri de catre copii:
“Cavitatea bucala este plina de bacterii care se hranesc cu resturile de carbohidrati care raman in urma a ceea ce mancam si bem. Zaharurile sunt principala sursa de hranire a acestor bacterii si sunt prezente in in majoritatea alimentelor, cereale, paine, dulciuri si chiar fructe. In general parintii sunt ingrijorati de consumul de bomboane, caramele, jeleuri si alte dulciuri, dar pierd din vedere consumul bauturilor, acestea pot fi foarte daunatoare pentru smaltul dentar. In timp ce resturile alimentare solide sunt vizibile si pot fi usor indepartate prin periaj dentar si utilizarea atei dentare, lichidele ne pacalesc foarte usor, ele creeaza o pelicula nociva pe suprafata dintilor, creand eroziuni si demineralizari la nivelul smaltului dentar”, subliniaza dr. Denisa Zaharia in legatura cu cei mai mari si mai dulci “dusmani” ai dintilor copiilor.
Igiena dentara este foarte importanta in sanatatea dintilor copiilor, iar ea trebuie transformata in rutina prin educatia de acasa:
“Parintii sunt de mare ajutor in a preveni aparitia cariilor, incurajandu-si copiii sa se spele de 2 ori/zi minimum 3 minute cu pasta de dinti cu fluor adaptata varstei si sa foloseasca ata dentara o data pe zi. De asemenea trebuie sa limitam consumul de carbohidrati, mai ales seara, inainte de culcare. In perioada de varsta 7-12 ani, copiii stiu cum sa procedeze cu periajul, dar de multe ori nu vor. Trebuie sa-i incurajati obiceiurile de igiena corecta si utilizarea atei dentare. Uneori trebuie sa insistati astfel incat, cand vor fi adolescenti, vor intelege nevoia de ingrijire”, explica dr. Denisa Zaharia, medic stomatolog cu peste 25 de ani de experienta, cu specializare in ortodontie.
Medicul stomatolog trebuie sa fie in mod constant parte din viata copiilor, inca de la eruptia primilor dinti:
“Este important ca parintii sa sesizeze si sa se adreseze medicului pentru prezenta unor obiceiuri vicioase (sugerea indelungata a degetului sau a suzetei, respiratia orala, deglutitia infantila=inghitirea cu limba intre dinti) care influenteaza negativ eruptia dintilor si dezvoltarea arcadelor si trebuie intervenit rapid pentru corectare. Vizitele la medicul stomatolog trebuie programate cu grija, mai ales in cazul copiilor anxiosi. Este important ca experienta copilului in cabinetul stomatologic sa fie una pozitiva, copilul sa vina cu incredere si fara teama. O evitare indelungata a vizitelor la stomatolog duce la agravarea problemelor dentare, ajungand pana la carii complicate ce impun extractia unor dinti, ceea ce poate fi mult mai traumatizant pentru copil. Ca urmare indicam vizite periodice la 6 luni, incepand cu eruptia primilor dintisori, pentru interventii minore in scop preventiv: periaj dentar, fluorizare sau sigilari ale dintilor. In jurul varstei de 6-7 ani se recomanda si primul consult la medicul ortodont. Este momentul cand se pot intercepta tulburari in cresterea oaselor maxilare, a lipsei spatiului pentru eruptia dintilor permanenti si se poate interveni. Ignorarea problemelor, fie ele carii dentare sau dizarmonii in dezvoltarea arcadelor si in eruptia dintilor influenteaza functia estetica, afectand sever calitatea vietii adolescentilor”, argumenteaza dr. Denisa Zaharia importanta vizitelor constante stomatologice in viata tuturor copiilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News