Data actualizării:
Data publicării:

Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu Ursula von der Leyen în Grecia. Trei teme de discuţie

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Politica
WhatsApp
Facebook Marcel Ciolacu
Facebook Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a avut o întâlnire cu Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene. 

"Am avut o discuție consistentă cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre provocările de securitate ale României la Marea Neagră, eforturile făcute de țara noastră în contextul războiului din Ucraina, implementarea PNRR și aderarea României la spațiul Schengen.

Am prezentat situația actuală la frontierele țării noastre și am susținut necesitatea unui sprijin financiar suplimentar pentru România în contextul actual care necesită accelerarea dezvoltării infrastructurii.

De asemenea, am subliniat evoluțiile în ceea ce privește implementarea PNRR, respectiv anumite jaloane cu măsuri fiscal bugetare din acest plan negociate de fostele guverne de dreapta, precum și situația finanțelor publice și intenția Guvernului de a păstra deficitul în limite rezonabile fără a afecta economia și populația.

În plus, am solicitat doamnei președinte a Comisiei Europene intensificarea eforturilor comune pentru aderarea României la spațiul Schengen", a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

Discuţie şi cu premierul Bulgariei, Nikolai Denkov 

Premierul Marcel Ciolacu a avut, luni, la Atena, o întrevedere cu premierul Bulgariei, Nikolai Denkov, iar discuţiile au vizat cooperarea bilaterală, aderarea la spaţiul Schengen şi securitatea Mării Negre.

Şeful Executivului de la Bucureşti participă, luni, la Atena, la o reuniune de lucru a şefilor de stat şi de Guvern din sud-estul Europei şi Balcanii de Vest, organizată de prim-ministrul elen, Kyriakos Mitsotakis, scrie Agerpres.

"Întâlnire bună cu premierul bulgar Nikolai Denkov despre cooperarea noastră bilaterală, aderarea la Schengen şi securitatea Mării Negre. Ţările noastre vor colabora mai strâns pentru a menţine regiunea în siguranţă şi pentru a ne îndeplini obiectivele comune", a afirmat Marcel Ciolacu într-o postare pe pagina sa de Twitter. 

"Prim-Ministrul Marcel Ciolacu a participat la reuniunea la nivel înalt a șefilor de stat și de guvern din Sud-Estul Europei privind situația de securitate regională

Prim-Ministrul Marcel Ciolacu a participat, la Atena, la invitația prim-ministrului  Republicii Elene, Kyriakos Mitsotakis, la o reuniune la nivel înalt a șefilor de stat și de guvern din Sud-Estul Europei privind situația de securitate regională.

La eveniment au participat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European, Charles Michel, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, liderii Republicii Elene, Croației, Serbiei, Kosovo, Bosniei și Herțegovinei, Macedoniei de Nord, Bulgariei. 

În intervenția sa, prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a făcut trimitere la cele mai recente atacuri ruse asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, care survin după decizia unilaterală a Federației Ruse de a nu continua Inițiativa privind Cerealele la Marea Neagră. 

Premierul Ciolacu a prezentat pe larg sprijinul României pentru Ucraina, precum și provocările cu care se confruntă fermierii români. În acest context, premierul a propus un mecanism european de gestionare a transportului de grâne și alocarea de fonduri suplimentare pentru industria agroalimentară și dezvoltarea infrastructurii specifice. 

De asemenea, șeful Executivului a punctat importanța strategică a extinderii Spațiului Schengen și a subliniat necesitatea aderării rapide a României la zona de liberă circulație.

Nu în ultimul rând, prim-ministrul României a întărit nevoia de unitate la nivel european și a propus dezvoltarea unor proiecte regionale comune în domeniul energiei, comerțului și combaterii amenințărilor hibride.

Consultările în acest format au permis un schimb aprofundat de evaluări referitoare la impactul evoluțiilor recente asupra mediului de securitate la Marea Neagră, în contextul intensificării atacurilor aeriene ale forțelor armate ruse asupra infrastructurii critice ucrainene. 

Participanții au agreat importanța continuării dialogului constant și a coordonării privind securitatea și cooperarea economică regională și au reafirmat solidaritatea cu Ucraina și cu Republica Moldova.

De asemenea, a fost reafirmat sprijinul pentru procesul de extindere cu Balcanii de Vest și statele din vecinătatea estică", mai informează Guvernul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel