'Produsele tradiţionale atestate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale sunt printre cele mai căutate pe piaţa locală, la târgurile producătorilor sau expoziţii. Printre acestea se numără o gamă variată de produse de patiserie, cofetărie, legume-fructe, băuturi, produse din carne şi lactate. Singurul inconvenient pentru cumpărători e că produsele sunt în cantităţi mici, unele doar pe bază de precomandă sau direct de la producător. Majoritatea, în cazul produselor legumicole, doresc produse proaspete, adică legumele să fie culese dimineaţa şi livrate în aceaşi zi.
La unele produse, livrarea se poate face dimineaţa, imediat după recoltare, iar la altele se culeg seara pentru a putea fi livrate dimineaţa. De exemplu, roşiile sunt printre cele mai perisabile în aceste zile din cauza căldurii ridicate', a spus Daniel Tinc. Potrivit acestuia, produsele tradiţionale sunt solicitate şi de proprietarii pensiunilor turistice şi de micile lanţuri hoteliere din judeţ.
'Pensiunile rurale, urbane, hotelurile şi motelurile care oferă şi masă, preferă produsele tradiţionale, dar şi cele ale producătorilor independenţi, adică mici fermieri care deţin suprafeţe cultivate cu legume, fructe sau bunuri alimentare conservate. Pensiunile, dar şi lanţurile hoteliere pun o mare apreciere pe aceste produse, îndeosebi pe cele ale micilor fermieri şi preferă să aibă la masă pentru turişti sau invitaţi bunuri agroalimentare de calitate. Faptul e unul pozitiv, iar fermierii sunt foarte receptivi şi interesaţi să livreze bunuri în asemenea condiţii pe lângă ce oferă pieţei locale', a mai precizat Daniel Tinc.
Directorul Direcţiei Agricole Maramureş, Virgil Ţânţaş, a subliniat că, la nivelul judeţului, au fost autorizate aproape 70 de produse tradiţionale. 'Ocupăm un loc onorabil la nivel naţional, adică locul doi după Braşov, în privinţa produselor tradiţionale autorizate. Unele produse se pregătesc după reţetele tradiţionale, vorbim de cele conservate, băuturi sau preparate din carne. Fermierii mici şi mijlocii se străduiesc anual, indiferent de sezon, să ofere produse de calitate, însă vara e sezonul de vârf, îndeosebi pentru legume, fructe. Sunt cele mai solicitate bunuri agroalimentare, iar fermierii care muncesc din greu pentru a obţine recolte bune sunt foarte apreciaţi', a spus Virgil Ţânţaş.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Medeea Marinescu își explică lipsa de reacție publică după ce Florin Piersic a fost internat de urgență
- BANCUL ZILEI: Secretul ascuns al limbii române
- Medicul Alin Popescu, despre un aliment de pe masa de Paște: Preparat așa... e nenorocire completă / Asta e o regulă pe care mulţi nu o respectă, din păcate
- Tragedia din Vinerea Mare care a făcut înconjurul lumii. Peste 100 de români, majoritatea copii, au ars de vii în biserică
- Mircea Diaconu: E un fenomen, pe care nu-l sesizează aproape nimeni, care se petrece în România. Sunt vizați tinerii educați, IT-iștii, modernitatea țării
- Vasile Bănescu explică: De ce slujba de Înviere nu are loc în biserică. Când începe și când se termină sfânta slujbă a Paștelui
- Miracolul Luminii Sfinte? Ce știm despre aprinderea ei: Un arab și un turc verifică înainte Sfântul Mormânt
- Preotul Paul Iulius Negoiță, despre cea mai importantă tradiție de Înviere. Puțini mai respectă de Paște această regulă foarte veche, dar extrem de valoroasă
- Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț / Update: Există riscul ca focul să se extindă / foto în articol
- Mioara Roman îi trimite semne Oanei Roman, din lumea de dincolo, chiar în Săptămâna Mare / foto în articol