Data publicării:

Manuscrisul antic de la Herculaneum descifrat de studenți cu ajutorul inteligenței artificiale

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik
Vechi pergamente de papirus care au fost îngropate în cenușă după erupția Muntelui Vezuviu din anul 79 d.Hr. au fost citite pentru prima dată cu ajutorul inteligenței artificiale (AI).

Papirusurile de la Herculaneum sunt o colecție de aproximativ 1.800 de pergamente care, împreună cu mii de alte relicve, au fost carbonizate în timpul erupției vulcanice.

Situate în orașul Herculaneum - în apropiere de orașul Pompei, care a fost de asemenea distrus - peste 800 de pergamente au fost dezgropate dintr-o vilă romană antică și sunt acum depozitate într-o bibliotecă din Napoli, iar toate eforturile de a încerca să fie derulate și citite au eșuat.

Asta până când trei studenți au reușit să citească 15 coloane dintr-un pergament cu ajutorul unor mașini de codificare alimentate de inteligență artificială.

Descoperirea a fost făcută în cadrul Vesuvius Challenge - un concurs care a oferit un premiu de 1 milion de dolari (796.000 de lire sterline) pentru a ajuta la rezolvarea problemei.

Youssef Nader din Germania, Luke Farritor din SUA și Julian Schilliger din Elveția vor împărți marele premiu de 700.000 de dolari (557.000 de lire sterline) după ce au citit peste 2.000 de scrisori de pe pergament.

"Texte noi din lumea antică, care nu au mai fost văzute până acum"

"Aceste cincisprezece coloane provin chiar de la sfârșitul primului pergament pe care am reușit să îl citim și conțin texte noi din lumea antică, care nu au mai fost văzute până acum", a declarat Nat Friedman, unul dintre organizatorii concursului, pe X.

El a spus că a fost probabil scris de filozoful Epicureu Philodemus, care a scris despre "muzică, mâncare și despre cum să te bucuri de plăcerile vieții".

"Desfășurarea virtuală" a pergamentului funcționează prin crearea unei scanări 3D a textului cu ajutorul unei tomografii computerizate.

Apoi, pergamentul este separat în segmente, iar regiunile cu cerneală sunt detectate de un model de învățare automată - o aplicație a inteligenței artificiale.

Descoperirea a uimit oamenii de știință și istoricii, inclusiv pe profesoara Alice Roberts, academician și prezentator, care a numit-o "descoperirea arheologică a vieții mele".

Porțiunea de text descifrată echivalează cu doar 5% dintr-unul dintre sulurile care au fost deja descoperite, a declarat Friedman, existând potențialul ca alte mii de suluri să zacă încă nedescoperite în Vila Papirusurilor.

"În 2024, obiectivul nostru este să citim de la câteva pasaje de text la pergamente întregi și anunțăm un nou mare premiu de 100.000 de dolari pentru prima echipă care va reuși să citească cel puțin 90% din toate cele patru pergamente pe care le-am scanat", a scris Friedman pe X, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel