Manipularea unui psihopat aflat în pragul divorțului. Psihologul Radu Leca: E un teatru. Aici intervine noțiunea de pregătire
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Freepik @shisuka
FOTO: Freepik @shisuka
Psihologul Radu Leca a vorbit despre una dintre tehnicile de manipulare la care psihopații recurg atunci când apare un posibil divorț în viața lor.

”În mod uzual, există niște pregătiri pe care aceste persoane le realizează înainte de divorț. Sunt două variante, mari și late. Ori este surprins, dintr-o greșeală absurdă pe care nu a luat-o în calcul, de către parteneră, și cineva a auzit despre o posibilă relație pe care o are sau a fost văzut în oraș, în asta constă greșeala, oamenii încep să își adune informații, el se apucă să se pregătească pentru divorț”, a declarat psihologul Radu Leca în cadrul emisiunii Ultrapsihologie de la DC News TV și DC News.

Radu Leca: Va face tot ce poate ca să te țină în interiorul procesului

Una dintre tehnicile de manipulare vizează refuzul de a accepta divorțul și negarea realității, iar psihologul Radu Leca a explicat această tehnică aplicată de psihopați.

”În primă fază vei auzi așa: Niciodată nu voi divorța de tine. Divorț? Nici nu vreau să aud de așa ceva. Nici nu intră sub incidența mea. Nu vreau. Nu se pune problema. Dar îl vezi că realmente se tăvălește pe jos. Indiferent cât de toxică este relația.

Vrei să divorțezi? Te voi ține în tribunale și trei ani de zile. Ai luat în 1990 o mașină de spălat și pe aia o vreau, cu numărul de serie ăla. Fără ăla nu divorțez.

Metaforic vorbind, el va face tot ce poate ca să te țină în interiorul procesului. În interiorul procesului rămân când se depun acte. El va ajunge să depună acte și de la imprimantă, luată în urmă cu 10 ani și de la mașina de spălat, vase, haine, și de la uscător, de la tot, tot, tot. Și se face încă un termen, încă un termen. Te va enerva.

Când te duci la el și îi spui: Divorțăm! Divorțăm? Noi doi? Da! Tu și cu mine! Nu cred așa ceva! Nu se poate, dar nu m-am așteptat! Dar m-ai luat prin surprindere. Cum adică, noi doi divorțăm, după atâția ani? Nu se poate. Și copilul? 

Și îl vezi cum vine peste tine și se bagă. Se bagă în universul tău, limita aia de un metru nu mai există. (...) Așa de teatral este. Evident că se va folosi de toată lumea”, a mai spus Radu Leca.

Psihologul Radu Leca: E un teatru. Aici intervine noțiunea de pregătire

Întrebat cum se pregătește psihopatul pentru divorț, dacă el se arată surprins, Radu Leca a afirmat că totul este un teatru.

”E un teatru. Aici intervine noțiunea de pregătire. Tot ceea ce spune se face printr-o piesă de teatru, tot, tot. De la o invitație care să sune într-un mod corespunzător. Că ea vine și spune: Iubire, noi doi divorțăm! Vai, cum să divorțăm fără să luăm noi o masă la un restaurant din oraș împreună?

Masa de la restaurant, care o să fie cu flori, cu lumânări, cu pian pe piept, cu inel pe masă, cu declarații de dragoste. (...)  El spune: Eu nu pot să divorțez, eu te iubesc sincer. Aici este patologia omului, în nebunia lui. Nebunia lui spune în felul următor: Fac orice ca să rămân pe confortul ăla.

Nu îți spun că după ce pronunță divorțul, cu dificultate, și copilul se duce în vizită la el, iar el sună și întreabă: "Am făcut copilului cartofi cu carne. E bine?

De ce m-ai sunat? Păi să își spun că am făcut copilului cartofi cu carne". De ce te-a sunat? Ca să îți audă vocea. El este dependent de timbrul tău vocal”, a mai spus psihologul Radu Leca. 

Mai multe în video:

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel