Manifestații la un an după ce avortul a fost interzis în Polonia
Autor: Alexandru Ichim | Publicat pe: 22 oct, 23:38
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ. Sursa: Pixabay
În Polonia au fost organizate vineri demonstraţii pentru a apăra dreptul la avort legal.

Manifestațiile vin cu ocazia marcării unui an de la decizia Curţii Constituţionale care a interzis practic întreruperea voluntară a sarcinii, informează AFP, scrie Agerpres. 

Câteva sute de manifestanţi s-au adunat la Varşovia, blocând traficul într-unul din cele mai aglomerate sensuri giratorii ale capitalei, după care s-au îndreptat către clădirea Curţii Constituţionale.

Proteste și în alte orașeProteste de dimensiuni mai mici au avut loc şi în alte oraşe din Polonia.

"Ne apărăm dreptul la avort, dreptul nostru fundamental de a decide pentru noi înşine şi viitorul nostru", a declarat pe Facebook asociaţia pentru drepturile femeilor Strajk Kobiet, care a organizat protestul.

Pe 22 octombrie 2020, Curtea Constituţională, susţinută de guvernul populist de dreapta, a scos în afara legii întreruperea voluntară a sarcinii în cazul unei malformaţii grave a fătului, care a avut ca rezultat interzicerea oricărui avort, cu excepţia cazurilor de viol sau incest sau când viaţa mamei este în pericol.

Au avortat în străinătateMii de poloneze au călătorit de atunci în străinătate pentru a putea avorta.

Organizaţia Avort fără frontiere, care ajută femeile din ţările europene în care avortul este ilegal sau foarte restricţionat, a declarat că a ajutat 34.000 de femei poloneze să avorteze după decizia Curţii Constituţionale.

Paisprezece ONG-uri, inclusiv Amnesty International şi Human Rights Watch, au declarat marţi că femeile poloneze "s-au confruntat cu obstacole extreme pentru a avea acces la avort legal în ultimul an".

SUA: Curtea Supremă va examina la 1 noiembrie legea avortului în Texas

Curtea Supremă a SUA a anunţat vineri că va examina la 1 noiembrie legea avortului în Texas, în timp ce înalta instanţă a refuzat să suspende aplicarea legii, relatează AFP.

Administraţia preşedintelui Joe Biden a sesizat luni Curtea Supremă pentru a bloca această lege care interzice orice întrerupere voluntară a sarcinii de îndată ce bătăile inimii embrionului sunt detectabile, adică în jurul a şase săptămâni de sarcină, când majoritatea femeilor încă nu ştiu că sunt însarcinate.

G Ad:

Citește continuarea aici!

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro