Manifestație masivă la Paris. Se protestează împotriva pașaportului sanitar și măsurilor restrictive / VIDEO
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Manifestație la Paris. Se protestează împotriva pașaportului sanitar  /  Sursă foto: Captură YouTube
Manifestație la Paris. Se protestează împotriva pașaportului sanitar / Sursă foto: Captură YouTube
Francezii au ieșit la protest împotriva obligativității pașaportului sanitar.

Mii de francezi au ieșit să protesteze împotriva implementării pașaportului sanitar. Oamenii protestează deja de mai multe weekend-uri și nu par să renunțe la manifestațiile de stradă.

Aproape 200 de mitinguri au fost organizate împotriva certificatului sanitar obligatoriu în toată Franța. Dintre acestea, cinci manifestații sunt planificate la Paris. Autoritățile așteaptă între 130.000 și 170.000 de manifestanți în toată țara, iar în Paris între „17.000 și 27.000, potrivit unei surse din poliție.

În același timp, potrivit unui sondaj Odoxa-Backbone Consulting pentru Le Figaro publicat joi, 67% dintre francezi ar aproba introducerea permisului de sănătate., scrie LeMonde.fr.

În urmă cu o lună, mii de parizieni au ieșit pe străzi pentru a manifesta împotriva președintelui Emmanuel Macron și a premierului Castex (vezi AICI).

Paşaportul sanitar extins, validat de Parlamentul francez

Parlamentul francez a adoptat definitiv pe data de 25 iulie 2021, după multe controverse, paşaportul sanitar, la o zi după o nouă mobilizare a oponenţilor acestei măsuri, informează AFP.

Adunarea Naţională a pus capăt, cu o majoritate confortabilă de voturi (156 pentru, 60 împotrivă şi 14 abţineri) unui maraton parlamentar început marţi cu privire la acest text controversat, denunţat până la final de către deputatul de opoziţie Jean-Luc Mélenchon (Franţa nesupusă, stânga radicală) drept o 'libertate condiţionată'.

Senatul, dominat de dreapta, aprobase deja acelaşi text, ce prevede un paşaport sanitar extins la un mare număr de locuri, precum restaurante şi transportul public, şi obligaţia de vaccinare pentru tot personalul medical şi de îngrijire.

Totuşi, după discuţii aprige, s-a decis ca persoanele care nu vor respecta obligaţia de a se vaccina nu vor fi concediate, ci vor primi o suspendare de salariu.

'COVID-19 este temporar, concedierile sunt definitive', a subliniat un responsabil al partidului Republicanii (dreapta) în Senat, Philippe Bas.

Noua lege mai trebuie să treacă prin filtrul Consiliului Constituţional, sesizat de prim-ministrul Jean Castex şi de stânga politică.

Ministrul Muncii din Franța susține că salariații ar putea fi concediați dacă nu prezintă un permis sanitar

Potrivit ministrului Muncii din Franța, Elisabeth Borne, „angajații nu trebuie lăsați să creadă că nu pot avea loc concedieri” dacă refuză obligația de a prezenta un permis de sănătate valabil în cadrul profesiei lor. Cu toate acestea, în practică, în procedură nu este încadrată și concedierea. Aceasta a fost înlocuită cu o suspendare a salariilor. Totuși, Elisabeth Borne indică faptul că procedura poate reveni la Parlament, dacă este necesar.

"Trebuie să fim clari, asta nu înseamnă că nu vor exista concedieri, ci că procedura este mai puțin încadrată și se poate interveni mai devreme”. a adăugat aceasta. Potrivit ministrului, obiectivul este „în primul rând de a convinge şi de a facilita vaccinarea”.

În plus, o altă prevedere adoptată în lege va permite angajatorilor să încalce contractele de muncă pe durată determinată (CDD), în cazul în care angajatul nu prezintă permis de vaccinare.

Totodată, ministrul a reamintit că angajații care lucrează în unitățile în care clienții trebuie să aibă permis de sănătate vor avea, după 30 august, și un permis de sănătate. Pe de altă parte, există „o obligație de vaccinare pentru angajații sau profesiile în contact cu cele mai vulnerabile persoane”, a adăugat ea (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel