Manifestanţii egipteni continuă să sfideze armata în piaţa Tahrir
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
protest egipt, cairo
protest egipt, cairo

Câteva sute de persoane continuau să protesteze, duminică dimineaţa, în piaţa Tahrir din Cairo, după ce poliţia militară nu a reuşit, sâmbătă, să le determine să plece în cadrul unor confruntări soldate cu moartea unei persoane.

Manifestanţii, care şi-au petrecut noaptea în piaţă, baricadaţi în spatele gardurilor şi al unui camion militar carbonizat, continuă să lanseze sloganuri ostile mareşalului Hussein Tantawi, şeful instituţiei militare care conduce ţara de la înlăturarea preşedintelui Hosni Mubarak, la 11 februarie, scrie Mediafax.

"Poporul cere înlăturarea mareşalului" care timp de 20 de ani a fost ministru al Apărării în regimul Mubarak, strigă ei.

Armata, care a ameninţat că îi va evacua prin aplicarea unei interdicţii de circulaţie impuse timp de trei ore pe noapte, nu a pus în aplicare această ameninţare.

Intervenţia poliţiei militare, sprijinită de scutieri, împotriva manifestanţilor în noaptea de vineri spre sâmbătă s-a soldat cu un mort şi 71 de răniţi, potrivit unui bilanţ oficial. Surse medicale anunţaseră anterior doi morţi.

Zeci de mii de manifestanţi au cerut vineri, în această piaţă emblematică pentru mişcarea populară egipteană, judecarea lui Mubarak şi a altor oficiali de rang înalt ai regimului său şi au criticat deschis instituţia militară.

Aceste violenţe demonstrează intensificarea recentă a tensiunilor în jurul rolului armatei, căreia Mubarak i-a transmis atribuţiile sale, după o perioadă de consens în privinţa acţiunii acesteia de stabilizare a ţării şi organizare a revenirii la puterea civilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel