Manfred Weber, candidat la CE în locul lui Juncker. Renate Weber: Dezechilibru major!
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Tudor Curtifan
WhatsApp
Renate Weber
Renate Weber
Manfred Weber, membru al Uniunii Creştin-Sociale (CSU), aripa Angelei Merkel, este primul candidat la funcția de președinte al Comisiei Europene.  

În vârstă de 46 de ani, Manfred Weber, lider din 2014 al grupului Partidului Popular European (PPE) din PE, s-ar bucura de susţinerea CSU şi a Angelei Merkel.

DC News a discutat în exclusivitate cu Renate Weber, europarlamentar român (ALDE), despre această candidatură și un posibil monopol al Germaniei în funcțiile cheie ale Uniunii Europene.

„Manfred Weber din partea PPE a obținut susținerea Angelei Merkel la el acasă. Mai sunt candidați din PPE. Cred că s-ar putea să mai dorească o persoană sau două, dar cert este că el având suținerea Germaniei este important”, a precizat Renate Weber.

Manfred Weber și ”limbajul dublu”

„El mai are și susținerea altor țări. Se laudă chiar cu susținerea lui Viktor Orban și a Ungariei. A și făcut niște vizite în Ungaria. Este vorba de limbajul dublu. Pe de o parte, Ungaria care are o politică iliberală și împotriva migrației și a valorilor UE, dar Manfred Weber se duce acolo și spune cum el și cu Orban o să construiască viitorul Europei”, ne-a declarat Renate Weber.

„În Parlamentul European și în Uniunea Europeană, inclusiv acum, ceea ce vedem, este o pondere foarte mare a reprezentanților din Germania în poziții de conducere”, a mai precizat Renate Weber. 

„Dacă vă uitați ca pondere, Germania reprezintă mai bine de 50% din aceste poziții de leadership în Parlamentul European. La Comisia Europeană s-a întâmplat un lucru inadmisibil când s-a produs ”alegerea” domnului Martin Selmayr care era șef de cabinet la Juncker. Într-o singură zi, prin două concursuri succesive, doar de el știute, a devenit secretar general adjunct și apoi secretar general al Comisiei Europene. Juncker însuși nu a avut idee de acest lucru”, a mai spus Renate Weber care a amintit criza și scandalul din Parlamentul European pe această temă, Juncker precizând că dacă e obligat să-l demită pe Selmayr, va pleca împreună cu acesta.

(w670)

Scandalul Selmayr și un dezechilibru major

În acest sens, după scandalul Selmayr, Renate Weber a adăugat că „o extraordinar de importantă funcție în Comisia Europeană este a unui om care nu doar că are legături cu Germania, provine de acolo, ci și cu partidul doamnei Merkel de unde provine”.

CITEȘTE AICI DESPRE SCANDALUL SELMAYR, ”MONSTRUL LUI JUNCKER”

„Dacă și președintele Comisiei ar fi să fie tot din Germania, cred că am asista la un dezechilibru major în Uniunea Europeană, unde totuși există și un principiu al reprezentativității geografice a statelor membre. Aceasta este situația în care ne aflăm astăzi”, a mai precizat Weber care a precizat că deocandată nu s-au anunțat alți candidați de pe partea stângă sau din centru care să fie un contracandidat pentru Manfred Weber.

„Văd în acest moment un dezechilibru mare în favoarea Germaniei. Nu contest, Germania este un contribuitor important, este un din locomotivele și motoarele UE, dar nu poți ca tu să ai tot și celelalte state să fie spectatoare. Toți trebuie să aibă aceeași vocație de jucători”, a concluzionat Renate Weber.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel