Manevra lui Orban a împins PNL spre PSD. Revine USL? Social-democrații vor premierul și jumătate din Guvern. După calcule, USR e out
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
foto Facebook Ludovic Orban
foto Facebook Ludovic Orban
Se joacă puterea, iar negocierile pentru viitorul Guvern s-au resetat. 

Ludovic Orban a fost propus premier de un grup de 41 de parlamentari PNL. Nu a reușit să fie luat în seamă de către președintele PNL, Florin Cîțu, nici de Klaus Iohannis, președintele țării. Ignorat și rănit de partidul căruia până de curând i-a fost președinte, a devenit ”rebelul” din PNL și lansează atacuri și jigniri în ”incintă”. Conform declarațiilor sale, o alianță cu PSD ar fi un dezastru, dar împinge PNL, poate nu deliberat, tocmai spre această portiță, singura care ar oferi stabilitate în România, într-o avalanșă de crize. 

Acum, în PNL, se poartă discuții precum ”să negociem cu liberalii lui Orban”. De astăzi se dă startul discuțiilor cu parlamentarii care l-au urmat pe Ludovic Orban în demersul său și s-au distanțat de PNL în Legislativ, alegând retragerea din grupul PNL. 

Se numără parlamentarii

Pentru a fi învestit un Guvern sunt necesare 234 de voturi în Parlament. PNL are 121 de parlamentari, UDMR - 29, Minoritățile naționale - 18, ceea ce înseamnă un total de 168 de voturi. Dacă s-ar reface coaliția, cu cei 80 de parlamentari USR, s-ar ajunge la 248 de voturi. Dar să nu uităm că nu doar 13 parlamentari îl susțin pe Ludovic Orban, ci 41. Astfel, dacă ”liberalii lui Orban”, în totalitatea lor, ar da o lovitură PNL-ului, partidul lui Cîțu, cu tot cu USR-UDMR-Minorități, nu ar depăși 220 de voturi, ceea ce nu i-ar asigura nicio susținere.  Astfel, o alianță cu PSD și UDMR ar fi una mult mai confortabilă, PSD având 157 de parlamentari. 

Alianța cu PSD, mult mai confortabilă

"Le-am prezentat colegilor mei aceste calcule. O alianţă PNL-USR-UDMR ar însemna 224 de voturi. Practic, cu votul colegilor de la minorităţile naţionale ar fi o majoritate la limită. Pe cealaltă variantă sunt 157 voturi PSD, 120 PNL şi 30 UDMR, ar însemna o majoritate mai mult decât confortabilă, care ar permite discuţii mai mult decât serioase inclusiv pentru o revizuire a Constituției", a afirmat liberalul Florin Roman, luni seară, la Antena 3. 

Analiștii politici consideră că alianța cu PSD trebuie făcută cât mai repede. Președintele Klaus Iohannis declara, în campania pentru alegerile prezidențiale, că cea mai mare realizare a primului său mandat a fost ”înlocuirea puterii pesediste cu o putere pentru români". Acum, chiar PSD este cel care-i salvează partidul și Guvernul. 

Se pare, conform Antena 3, că PSD cere premierul și jumătate din ministere. Cealaltă jumătate ar reveni la PNL. Liberalii ar fi cei care ar urma să împartă ministerele cu UDMR. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel