Tăcerea lui Iohannis de la vot. Vâlcu: Ce ar mai fi putut să spună? Necula: Avem o problemă
Sociologul Ciprian Necula a abordat mandatul lui Klaus Iohannis și tăcerea acestuia de astăzi.
Sociologul Ciprian Necula a abordat mandatul lui Klaus Iohannis și tăcerea acestuia de astăzi, fiind printre ultimele dăți când votează din ipostaza de președinte al României.
Astăzi, 24 noiembrie 2024, are loc primul tur al alegerilor prezidențiale. Pe buletinul de vot apar 14 candidați, însă, în fapt, doar 13 sunt în cursă, unul dintre ei retrăgându-se. Cele mai recente date despre prezența la urne și desfășurarea scrutinului pentru funcția de la Cotroceni sunt discutate în direct, din studioul DCNews.
"Este o problemă legată de așteptări și de proiecția pe care o facem asupra președintelui României"
Ciprian Necula: ”Este o problemă legată de așteptări și de proiecția pe care o facem asupra președintelui României. Sigur, acesta trebuie să fie, pe cât posibil, după chipul și asemănarea cetățenilor. De aceea votăm, iar votul popular contează. Pe de altă parte, rolul și mandatul său sunt limitate de Constituție. Președintele are anumite atribuții specifice și foarte multe aspecte care nu intră în responsabilitatea sa. De exemplu, președintele României nu construiește autostrăzi. (...) El ar putea, totuși, să aducă anumite teme pe agenda publică, dar acest lucru presupune să aibă interesul de a face acest demers, poate chiar depășind cadrul mandatului său. Klaus Iohannis a ales să nu facă asta. Nici măcar în limitele atribuțiilor sale nu a comunicat prea mult și nu a fost un actor relevant. Așa cum s-a spus adesea, a fost mai degrabă autoizolat, preferând să se concentreze pe politica externă.
Unele lucruri au fost totuși bune. Le-am subliniat și noi. Nu putem, la finalul mandatului, să spunem că ‘nimic nu a fost bine, totul a fost un dezastru’. Nu este cazul. Nici în mandatul domnului Iliescu nu a fost așa. Au existat și aspecte pozitive, la fel cum s-a întâmplat și în mandatele domnilor Constantinescu sau Băsescu. Traian Băsescu, de exemplu, mergea uneori dincolo de limitele acceptabile ale comunicării – ne amintim de dansul pe masă și altele – însă comunica, iar acest lucru avea și efecte benefice. Chiar și Iohannis a avut rezultate pozitive în plan extern. România a câștigat importanță ca actor regional și a contribuit la cooperarea cu SUA și UE. Tendința noastră este să vedem lucrurile în extreme. Sigur, din perspectiva comunicării și a reprezentării avem o problemă. Chiar și astăzi, când a fost la vot, singura declarație a domnului Iohannis, la final de mandat, a fost: ‘Poftiți la vot.’ Punct. Atât. Nu este tocmai un gest de curtoazie față de cetățenii pe care i-a reprezentat timp de 10 ani”.
Val Vâlcu: ”Ce ar fi putut să spună? Să îndemne pentru un candidat sau altul nu putea, pentru că ar fi fost ilegal. Ce alt mesaj ar fi fost potrivit?”
Ciprian Necula: ”Cred că ar fi fost important să spună ceva de genul: ‘Am avut onoarea să fiu președintele acestei țări timp de 10 ani. Mandatul meu se va încheia în curând. Votul este esențial. Democrația trebuie să funcționeze. Vă îndemn să ieșiți la vot cât mai mulți`”.
Val Vâlcu: ”A fost un actor politic important în această campanie, în sensul că s-a asociat cu unii candidați prin așa-numita ‘eticheta Iohannis’, cu toate nemulțumirile și neîmplinirile aferente”.
Ciprian Necula: ”Nu cred că această etichetă i-a fost atribuită din exterior, ci mai degrabă din interior. Nu a apărut nimeni care să spună explicit: `Acest candidat este legat ombilical de Iohannis`”.
VEZI TOATĂ EMISIUNEA AICI:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News