Data publicării:

Aluminiul, asasinul tăcut din farfurie

Autor: Roman Iuliana | Categorie: Arhiva
WhatsApp

Alumniul a mai fost numit şi "asasinul tăcut din farfurie", iar asta pentru că nicio masă de-a noastră nu-i duce lipsa. Cercetătorii atrag atenţia că aluminiul, în cantităţi mari, este toxic.

Al treilea cel mai prezent element din scoarţa terestra, aluminiul impregnează natural solul şi pânza freatică. Iar cum costurile de producţie pentru extragerea lui sunt mici, industria îl foloseste intens, prilejuindu-ne contactul zilnic cu el.

Care alimente conţin aluminiu?

- în apă se pune sulfat pentru a fi mai limpedeprăjiturile şi biscuiţii au aditivi - conţin aluminiu - bomboanele au coloranţi alimentari - în ceai, cacao şi în băuturile pa bază de malţ, în unele vinuri şi în băuturile gazoase

Aluminiul există şi în cosmetice, creme solare, în anumite medicamente, precum aspirina şi vaccinurile. Aluminiul din sprayuri, antiperspirante şi deodorante - 20% clorura de aluminiu - pătrunde mai uşor prin piele decât pe cale digestivă.

Spre deosebire de fier sau de zinc, de exemplu, acest element nu are nicio funcţie biologica. Cu toate acestea, ajunge în sânge, fiind absorbit prin piele sau prin tubul digestiv, o dată cu alimentele care îl traversează. Studiile au arătat că 20% din aluminiul absorbit rămâne în organism, scăpând filtrelor de la nivelul rinichilor.

Când cantitatea de aluminiu consumată depăşeşte capacitatea corpului de a o ingera, excesul se depune în diferite ţesuturi, inclusiv în nervi, creier, oase, ficat, inimă, splină şi muşchi. Acesta se strecoară în corp şi apoi în oase şi creier. Acumularea de aluminiu din corp creşte riscurile de dezvoltare a bolii Alzheimer, dar şi a altor boli neurologice, precum Parkinson şi scleroză în plăci.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel