Managerul Spitalului din Găești, revoltat că România mai cumpără 500 de concentratoare de oxigen
Managerul Spitalului din Găești, Laurențiu Belușică, e revoltat că România mai cumpără 500 de concentratoare de oxigen: „Am luat eu 25, vi le dau pe toate”. Medicul a devenit cunoscut după ce, la începutul campaniei de vaccinare, a refuzat să arunce vaccinurile nefolosite.
„Înnebunesc. Concentratoarele de oxigen nu fac față nevoilor pacienților cu saturație sub 90%. Le cumpărați degeaba. Am luat eu 25, vi le dau pe toate. Dați-mi barocamerele”, anunță medicul.
Potrivit lui Laurențiu Belușică, concentratoarele nu sunt pentru bolnavii acestui val pandemic, care trebuie internați, ci pentru convalescenți la domiciliu, ca suport al respirației.
„Dați-ne bani: să montăm reductoare de oxigen (au același pret cu concentratorul), să închiriem stații mobile de oxigen de 1000 de l și să montăm detectoare de oxigen și sisteme de aerisire”, spune medicul.
Managerul de spital a trecut, în iarnă, peste procedura din strategia de vaccinare, în momentul în care se puteau vaccina doar cadrele medicale. Laurenţiu Beluşică anunța atunci că vaccinează pe oricine doreşte, nu numai cadrele medicale.
„Eu nu vreau să arunc dozele de vaccin. Să vină să mă ia pe sus SRI-ul sau cine vor ei”, spunea atunci managerul Spitalului din Găești, județul Dâmboviţa.
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat, marți seara, o hotărâre prin care România cumpără 500 de concentratoare de oxigen de mare capacitate, pentru completarea stocurilor. Dacă va fi nevoie de încă o creștere a numărului de concentratoare, acestea vor fi cerute inclusiv prin mecanismul european de protecție civilă.
VEZI ȘI: OFICIAL: EXCEPȚIILE privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție
Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății și Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne au semnat Ordinul pentru completarea Ordinului ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne nr. 874/81/2020 privind instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie, a triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă.
Conform documentului, în localitățile în care incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori, se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, în toate spațiile publice deschise.
Vor fi exceptate de la obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice deschise, persoanele care desfășoară activități, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc.
Alte excepții se pot stabili, la propunerea direcţiilor de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, prin hotărâri ale comitetelor judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă.
Documentul se va publica astăzi în Monitorul Oficial al României.", arată o informare de presă.
Explicație la sintagma „activități în mod individual”
"Exemplu: Într-o localitate unde rata incidenței este de peste 6 la o mie de locuitori, o persoană care circulă singură sau cu persoane cu care locuiește împreună, într-un spațiu deschis unde nu este aglomerat (activitate sportivă, activitate în parc, pe stradă, merge cu bicicleta etc.) nu trebuie să poarte mască.
Atunci când interacționează cu altcineva decât cu persoane cu care locuiește împreună, nu se mai consideră activitate în mod individual și trebuie să poarte mască.
Menționăm că rămâne, în continuare, în vigoare obligativitatea purtării măștii de protecție în locurile aglomerate indiferent de rata incidenței în localitate: ex: târguri, balciuri, talciocuri, piețe, stații pentru transport în comun etc.", au mai transmis autoritățile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News