Data publicării:

Mâna dreaptă a lui Lavrov vorbește despre un posibil război între Rusia și NATO

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a emis miercuri declarații care subliniază că Statele Unite nu ar trebui să se aștepte la o victorie într-o eventuală cursă a înarmărilor, sugerând că aceste așteptări sunt greșite și periculoase pentru stabilitatea geopolitică globală.

Riabkov a precizat că situația actuală nu este propice pentru discuții cu Washingtonul privind controlul armelor, potrivit Reuters.

Într-un interviu pentru Izvestia, responsabilul rus de legăturile cu SUA, neproliferare și controlul armelor a subliniat: "Dacă SUA se așteaptă să câștige următoarea cursă a înarmărilor, repetând într-o oarecare măsură experiența președinției lui Ronald Reagan, atunci americanii se înșală."

Riabkov a adăugat că Rusia nu va ceda provocărilor, dar va lua măsuri pentru asigurarea propriei securități: "Nu vom ceda provocărilor... dar putem garanta că ne vom asigura securitatea."

Relațiile dintre Rusia și multe țări occidentale s-au deteriorat semnificativ după invazia în Ucraina din februarie 2022. Moscova a susținut că luptă împotriva a ceea ce numește "Occidentul colectiv" în Ucraina.

Președintele rus Vladimir Putin a atras atenția Occidentului asupra faptului că nu blufează când a menționat posibilitatea de a recurge la armele nucleare în cazul amenințării integrității teritoriale a Rusiei. De asemenea, a exprimat deschiderea pentru reluarea testelor nucleare.

În ciuda acestor tensiuni, Riabkov a reiterat că Rusia nu amenință direct cu un conflict militar cu NATO, însă a subliniat că o eventuală escaladare depinde de acțiunile Alianței Nord-Atlantice. El a declarat că răspunderea pentru orice escaladare este în întregime în mâinile NATO: "Depinde de Alianța Nord-Atlantică. Suntem pregătiți, așa cum s-a demonstrat deja, să ne apărăm interesele naționale cu toate mijloacele pe care le avem la dispoziție."

Referitor la posibilitatea unei rupturi totale a relațiilor cu Washingtonul, oficialul rus a menționat că, deși situația nu este favorabilă pentru discuții inclusiv pe tema controlului armelor, Rusia nu va iniția un asemenea pas. Riabkov a fost pesimist cu privire la refacerea relațiilor dintre Rusia și NATO în viitorul apropiat, subliniind că o astfel de restabilire este exclusă atât din motive de principiu, cât și din motive practice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel