Data publicării:

Mămăligă ciobănească. Rețeta românească

Autor: Ema Apostu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Sursa foto: Facebook Adam Anna Maria
Sursa foto: Facebook Adam Anna Maria

Mămăliga ciobănească este numai bună la o masă cu cei dragi. Iată cum se prepară rețeta...

Ingrediente

- un litru de apă
- între 300 şi 400 g mălai
- o linguriţă de sare
- opţional puţin unt sau puţin ulei

Cum se prepară

Punem vasul pe foc. Înainte ca apa să înceapă să se încălzească, se presară în ea mai bine de jumătate din cantitatea de mălai prevăzută în reţeta. Se amestecă  din când în când ca să nu se lipească de fund. Când terciul se îngroaşă şi clocoteşte, se toarnă pe toată suprafaţa lui, uniform, restul de mălai rămas, potrivi retetelemihaelei.com. Nu se mai amestecă, altfel mămăligă va fi toată numai cocoloaşe. Se dă focul mai mic şi se fierbe. Pentru această cantitate, minim 20 de minute, dacă preparaţi o cantitate mai mare, atunci se fierbe mai mult.

După această perioadă de fierbere, se amestecă sârguincios şi îndelung în mămăligă. Aceasta este partea cea mai grea la mămăliga ciobănească Când mămăliga s-a întărit considerabil şi vă este foarte greu să mai amestecaţi în ea, atunci se poate pune opţional puţin unt sau puţin ulei, în unele părţi la ţară se pune puţină brânză grasă de burduf. Se mai coace 2-3 minute, apoi se îndeasă mămăligă pe fundul ceaunului şi se nivelează. Se mai lasa un pic ceaunul pe foc iute până ce încep să iasă aburi pe margini şi fiertura se desprinde de vas

Se răstoarnă pe un fund de lemn sau pe un platou de lemn şi se serveşte.

Citește și:

Bulzul ciobănesc, un preparat tradițional adorat de români. Cum se prepară

Ingrediente

450 g mălai
1.5 litri apă
1 lingură rasă de sare
500 g brânză rasă (brânză frământată amestecată cu brânză afumată şi caşcaval)
150 g mezeluri şi cârnaţi afumaţi
2-3 linguri ulei

Cum se prepară

Pentru început pregătim umplutura bulzului: radem brânzeturile şi le amestecăm, apoi prăjim cârnaţii tăiaţi felii şi restul de mezeluri, slănină, şuncă, orice afumătură avem la îndemână. Toată savoarea bulzului se afla în această tigaie, aşa că alegem ce ne place mai mult din această categorie, potrivit gustos.ro.

Continuăm cu pregătirea mămăligii: punem apa la fiert cu sare, dacă se poate într-un ceaun (tuci). Când apa da în clocot punem mălaiul în ploaie şi începem să amestecăm cu un ţel la început. În primele 5 minute amestecăm fără întrerupere, astfel încât să nu obţinem cocoloaşe. Când mămăligă începe să să fie mai consistentă, înlocuim ţelul cu o lingură de lemn. Din acest moment mai fierbem mămăligă în jur de 10 minute, amestecând cât de des putem, pentru a nu se lipi.

Răsturnăm mămăligă pe un fund mare de lemn. O porţionam în 6 bucăţi egale, pe care le întindem cu o lingură umezită. Le umplem cu brânză şi afumătura, apoi le modelăm cu mâinile umezite sub formă de bile. Le punem într-un vas termorezistent, uns cu uleiul în care am prăjit cârnaţii. Bulgării de mămăligă îi stropim cu acelaşi ulei şi îi dăm la cuptorul preancalzit la 200°C pentru 20-25 minute.

Punem ţuica la fiert şi aşteptam să se facă în cuptor minunea ce o vom servi cu brânză rasă deasupra, puţină slănină şi eventual cu un ou ochi. 

BONUS: Cum faci mămăliga fără cocoloașe

Când pregătiţi mămăliguţa, lăsaţi să fiarbă apa în clocote. Adăugaţi sare, apoi adăugaţi mălaiul în ploaie puţin câte puţin. Lăsaţi focul foarte mic şi amestecaţi energic cu ajutorul unui tel. Mălaiul creşte în volum de 3-4 ori. Mămăliga nu va mai face cocoloaşe dacă, înainte de a pune mălaiul la fiert, se stropeşte cu apă rece.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel