Majorările salariale pentru personalul medical, acordate în două tranșe. Rafila: A fost o mărire consistentă, între 20 şi 35%
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Freepik @pressfoto
FOTO: Freepik @pressfoto
Asistenții medicali și medicii vor avea salariile de bază majorate, iar aceste creșteri se vor face în două tranșe, în martie și iunie.

Salariile de bază ale personalului medical vor fi majorate cu 30% pentru asistenții medicali, respectiv cu 8% pentru medici, iar aceste creșteri vor fi făcute în două tranșe, în martie și iunie, a anunțat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, după ce joi a fost aprobată Ordonanța de Urgență care privind majorările salariale ale personalului medical.

”Pentru asistenții medicali, cumulativ cu cei 5% acordați la începutul anului, majorarea e de 35%, o majorare consistentă. Personalul TESA primește 20%, personalul auxiliar - 25% și ceva mai puțin la medici care au avut salariile mărite încă din 2018 foarte mult și acum, în afară de cei 5% acordați la începutul anului, mărirea e de 8%. Toate aceste măriri vor fi acordate în două tranșe, în martie și în iunie. Majorarea se raportează la salariile din decembrie”, a spus ministrul Rafila, la un post de televiziune, scrie Agerpres.

Ministrul Sănătății a punctat că întotdeauna există și persoane nemulțumite, dar ”deschiderea de care a dat dovadă Guvernul în cadrul constrângerilor bugetare existente a fost maximă”.

”Mai mult decât atât nu cred că se poate acorda. E un început care arată buna credință și determinarea Ministerului Sănătății, a Guvernului pentru a îmbunătăți condițiile pentru salarizarea personalului medical. A fost o mărire consistentă, între 20 și 35%, în funcție de categoria profesională. (...) Este o remunerație corectă”, a adăugat Rafila.

Potrivit acestuia, trebuie dezvoltate criterii de plată pentru performanță.

”Nu poți să pui semnul de egalitate între un chirurg care face câteva operații într-o lună și altul care care face câteva operații pe zi. Din păcate, în momentul de față au același venit. (...)

Performanța în medicină o măsori și prin cantitate și prin complexitatea intervențiilor pe care le faci. De exemplu, o operație de apendicită nu e similară cu o operație de neurochirurgie.

Eu mă refer la aceeași categorie de personal, adică nu compari un neurochirurg cu un chirurg general, și acolo trebuie să existe o plată prin care performanța să fie încurajată. Discut despre un concept, nu despre punerea lui în aplicare mâine, dar asta este direcția în care trebuie să ne îndreptăm. (...) Managerul trebuie să aibă la îndemână instrumente de a crea departajări”, a mai spus ministrul Alexandru Rafila.

Citește și: Rafila, despre tinerii medici: Aceasta este datoria noastră față de ei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel