Data publicării:

Majorarea amenzilor pentru defrişarea arborilor, PUZ pentru Linia M4 de metrou şi reorganizarea ASPA, pe ordinea de zi a ședinţei CGMB

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels

Planul Urbanistic Zonal pentru Linia M4 de metrou, reorganizarea ASPA şi majorarea amenzilor pentru defrişarea arborilor se numără printre proiectele care urmează să fie dezbătute în şedinţa de vineri a Consiliului General al Capitalei. 

Alte propuneri vizează: obţinerea de finanţări PNRR pentru digitalizarea spitalelor; acceptarea ofertei de donaţie constând într-un ansamblu statuar în memoria Monicăi Lovinescu şi a lui Virgil Ierunca; exceptarea de la plata taxelor şi obţinerea autorizaţiilor de circulaţie pentru maşinile cu propulsie electrică şi masa de peste 5 tone.

* Planul Urbanistic Zonal pentru Linia M4 de metrou, tronsonul Gara de Nord - Gara Progresul, urmează să fie dezbătut în şedinţa de vineri a CGMB. Consilierii municipali PSD au depus un amendament prin care ar urma să fie eliminată obligativitatea întocmirii planurilor urbanistice zonale sau de detaliu pentru staţiile situate în zone protejate.

Mai exact, amendamentul prevede că, în vederea emiterii autorizaţiei de construire, pentru staţii şi interstaţii, 'se poate solicita' întocmirea de documentaţii de urbanism tip PUD conform legii, după caz, pentru amplasamentele situate în zone construite protejate.

Astfel, ar urma să fie modificată forma actuală a proiectului, conform căruia: în vederea emiterii autorizaţiei de construire, pentru staţii şi interstaţii, 'sunt necesare în mod obligatoriu' întocmirea de documentaţii de urbanism tip PUD/PUZ conform legii, pentru amplasamentele situate în zone construite protejate, iar pentru restul amplasamentelor aferente traseului de metrou se va solicita avizul arhitectului-şef al Municipiului Bucureşti.

* Autoritatea pentru Supravegherea şi Proiecţia Animalelor urmează să fie reorganizată. Structura personalului de conducere va fi redusă cu patru posturi (de la 17 la 13), iar structura personalului de execuţie va fi suplimentată cu 21 de posturi. Astfel, în final, structura de personal a ASPA va fi suplimentată cu 17 posturi. Modificările propuse vor avea un impact financiar de 55.524 lei, reprezentând fond de salarii.

* Consilierii municipali urmează să dezbată nouă proiecte de investiţii în infrastructura digitală a spitalelor, pentru care Primăria Capitalei va solicita finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Proiectele totalizează 50,5 milioane lei şi vizează nouă spitale din subordinea PMB. * Un ansamblu statuar 'Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca' ar putea fi amplasat în Sectorul 5 la intersecţia străzilor Dimitrie Drăghiescu şi Dr. Petre Herescu, printr-o donaţie a Fundaţiei Humanitas Aqua Forte.

Fundaţia se obligă să suporte toate costurile legate de realizarea şi amplasarea obiectivului. Ansamblul statuar este în curs de realizare de către artistul Virgil Scripcariu şi are o valoare de 359.265 lei. * Primăria Capitalei şi primăriile de sector îşi vor împărţi ariile de competenţă în ce priveşte măsurile pentru reducerea riscului seismic al clădirilor.

Astfel, aria de competenţă în care va acţiona Primăria Capitalei include zonele construite protejate, clădirile pentru care au fost încheiate acte cu Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), precum şi clădirile aflate în administrarea Municipalităţii. Aria de competenţă a sectoarelor se va desfăşura în limitele teritoriale ale subunităţilor administrativ teritoriale.

* Un alt proiect de pe ordinea de zi prevede expertizarea celor zece imobile la care a lucrat Compania Municipală Consolidări şi care nu au fost recepţionate deocamdată. Imobilele se află la următoarele adrese: str. Biserica Enei nr. 14, str. Blănari nr. 2, nr. 6, nr. 8, calea Victoriei nr. 22-24, str. Franceză nr. 30, b-dul Mihail Kogălniceanu nr. 30 (Corp A+B), str. Pictor Ştefan Luchian nr. 12 C, str. Ştirbei Vodă nr. 20, str. Vânători nr. 17.

În referatul de aprobare se arată că Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic a încheiat contracte cu Compania Municipală Consolidări pentru cele zece imobile. Respectiva companie municipală se află în prezent în procedură de faliment. * CGMB va decide şi în ce priveşte încheierea unei convenţii cu Metrorex care vizează decontarea cu 50% din valoarea titlurilor de călătorie eliberate donatorilor de sânge.

Municipalitatea bucureşteană urmează să subvenţioneze 50% din valoarea titlurilor de călătorie eliberate celor care au donat sânge la o instituţie de profil din Capitală şi care au domiciliul sau sunt angajaţi în Bucureşti, în baza actelor doveditoare, pentru o perioadă de o lună. Decizia vine după ce Metrorex SA a dat în judecată Municipiul Bucureşti, în mai multe dosare, pentru plata sumelor aferente acestor abonamente, eliberate începând cu ianuarie 2014.

 

* Amenzile pentru defrişarea arborilor, dar şi pentru turnarea de substanţe toxice pe tulpinile acestora urmează să fie majorate la 4.000-5.000 de lei pentru persoane fizice şi 4.500 - 5.000 lei, pentru persoane juridice. În prezent, pentru aceste contravenţii se aplică amenzi cuprinse între 50 - 100 de lei, pentru persoane fizice, şi 1.000 - 10.000 lei, pentru persoane juridice.

De asemenea, se vor aplica amenzi de 4.000 - 5.000 de lei pentru: deteriorarea spaţiilor verzi prin realizarea de lucrări de construcţii, infrastructură edilitară şi transport, inclusiv betonarea alveolelor neplantate din aliniament, fără respectarea prevederilor legale şi a celor din avizul de specialitate. Va constitui contravenţie şi se va sancţiona cu amenzi de la 200 la 500 lei, pentru persoane fizice, şi 1.000 - 4.000 de lei pentru persoane juridice: ruperea şi deteriorarea florilor din perimetrul spaţiilor verzi, precum şi recoltarea de fructe, muguri, cetină, plante medicinale.

 

* Autovehiculele cu masa maximă autorizată mai mare de cinci tone, având propulsie electrică, ar putea fi exceptate de la plata taxelor şi de la obţinerea autorizaţiilor de circulaţie, conform unui proiect iniţiat de către viceprimarul Stelian Bujduveanu.

Pentru a beneficia de dreptul de circulaţie fără autorizaţie pe întreg teritoriul Municipiului Bucureşti, posesorii autovehiculelor cu masa maximă autorizată mai mare de cinci tone, având propulsie electrică, au obligaţia de a solicita de la Direcţia Transporturi - Serviciul Autorizări Auto emiterea avizului de circulaţie. Cererea pentru emiterea avizului va fi însoţită de certificatul de înmatriculare şi de cartea de identitate a autovehiculului pentru care solicită avizul. Avizul va avea o valabilitate de 12 luni de la data emiterii.

 

* Municipiul Bucureşti ar putea prelua în administrare spitalele clinice CF1 şi CF2. Prin două proiecte de pe ordinea de zi se solicită Guvernului să emită hotărâri privind trecerea imobilelor situate în Calea Plevnei nr. 142 - 144 (Spitalul Clinic nr. 1 C.F Witting), Piaţa Gara de Nord nr. 3 (Ambulatoriul de Specialitate Gara de Nord), str. Mărăşti, nr. 63 (Spitalul Clinic C.F nr. 2) şi Calea Griviţei nr. 359 (Policlinica CFR Griviţa) din administrarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii în domeniul public al Municipiului Bucureşti, inclusiv în ceea ce priveşte managementul asistenţei medicale. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel