Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, a împlinit 74 de ani
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Motiv de mare sărbătoare, ieri, în Familia Regală a României. Majestatea Sa Margareta şi-a serbat ziua de naştere.

Duminică, 26 martie, Majestatea Sa şi-a sărbătorit ziua de naștere în familie.

Valuri de mesaje au curs pe unul din site-urile oficiale romaniaregala.ro, unele dintre ele amestecate cu furie, revoltă şi nostalgie după fostul regim:

"Trăiască M.S. Margareta Regina Românilor! Nihil Sine Deo!"

"La mulți ani, Majestatea Voastră, Custode al Coroanei Române!"

"Ne rugăm bunului Dumnezeu și pentru Familia Voastră, pentru surorile Majestății Voastre, pentru ASR Principele Consort Radu – minunată și profundă voce a Familiei! – pentru toți cei din familia extinsă, ca și pentru prieteni și pentru toți cei care vă ajută zilnic în nobila cauză ce o aveți înainte. Dorim să vă încredințăm că sunt milioane de Români, in interiorul și în afara granițelor României, care înțeleg modelul regal și îl doresc repus cât mai curând în fruntea Țării – de unde a fost smuls, prin șantaj terorist și fără învoirea Națiunii Române, în sinistra zi de 30 decembrie 1947!"

"Vă rog să primiți cele mai calde urări de sănătate, fericire și putere în munca ce o depuneți, alături de întreaga Familie Regală, în vederea susținerii intereselor Țării noastre!"

M.S. Margareta a trăit și a călătorit în țări și în culturi diferite, a cunoscut oameni din cei mai diverși, de la mari personalități ale lumii la oameni simpli, a căror bogăție spirituală o prețuiește deopotrivă. Îi plac oamenii ”care spun adevărul, se poartă cu naturalețe și nu încearcă să flateze”. Nu îi plac oamenii care vor să controleze mereu totul. Simțul umorului este o calitate pe care o apreciază mult la cei din jur. Prietenia, spune, ”nu se alege, se întâmplă și este foarte asemănătoare cu dragostea”.

Copilărie departe de ţară

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române se naște la Lausanne, în Elveția, pe 26 martie 1949. Este prima fiica a Regelui Mihai și a Reginei Ana ai României.  A fost desemnată Principesă Moștenitoare în anul 1997 și Custodele Coroanei române în anul 2007. S-a născut în exil, după ce Regele Mihai a fost obligat să abdice în 1947. Își petrece primii ani din viață în Marea Britanie și Elveția, o copilărie simplă, fericită, nu foarte diferită de cea a altor copii. Este înconjurată de afecțiunea părinților, a bunicii sale, Regina Mamă Elena și a celor patru surori: Elena, Irina, Sofia, Maria. Copil fiind, Majestatea Sa petrece lungi perioade de timp în Italia, la Regina Mamă Elena și multe vacanțe în Danemarca, la bunicii din partea mamei. Florența și Danemarca vor rămâne locurile copilăriei pentru care va păstra cele mai frumoase amintiri, potrivit Fundaţia Regală Margareta a României.

Despre România află din poveștirile tatălui și bunicii sale, din fotografii. O impresionează de fiecare data solemnitatea momentului în care Regele transmite de Anul Nou un mesaj pentru țară la Radio Europa Liberă. Primul lucru pe care îl învață în limba română este rugăciunea ”Tatăl Nostru” pe care Regele Mihai o spune fiicelor sale seară de seară, înainte de culcare.

Majestatea Sa Margareta merge la școală în Italia, Elveția, apoi în Marea Britanie, la un internat. Întoarsă în Elveția la 14 ani, urmează Liceul Francez. Filosofia, spune Majestatea Sa, a fost una din materiile preferate în timpul liceului.

Carieră notabilă la Naţiunile Unite

Între 1974 și 1983, Margareta, Custodele Coroanei activează ca cercetator în cadrul mai multor universități britanice, specializându-se în sociologie medicală și sănătate publică. Lucrează apoi pentru agenții din cadrul Națiunilor Unite, în special OMS și Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA). Proiecte sociale în domeniul sănătății publice în care se implică o poartă în toate colțurile lumii, în Africa și America Latină. Astfel, ia contact cu suferințele și neajunsurile comunităților defavorizate. Experiența aceasta va reprezenta începutul unui drum în slujba umanității, pe care îl urmează până astăzi.

După 12 ani petrecuți în Scoția, în 1983 se mută în Italia, la Roma, unde câștigă un post în cadrul Națiunilor Unite. Lucrează mai întâi în cadrul Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO), unde se ocupă de probleme legate de dezvoltarea rurală. Trei ani mai târziu se alătură Fondului Internațional pentru Dezvoltarea Agriculturii (IFAD), unde Margareta, Custodele Coroanei se ocupă de relația cu organizațiile neguvernamentale și oferă asistență în strângerea de fonduri pentru programele IFAD.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel