Maia Sandu, întrebată „ce ar face Republica Moldova, dacă Moscova ar zice că recunoaște independența Transnistriei?“
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursă foto: Facebook Maia Sandu
Sursă foto: Facebook Maia Sandu
Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a spus ce va face statul pe care îl conduce dacă Rusia ar recunoaște independența Transnistriei.

Președintele Maia Sandu a apărat decizia Chișinăului de a nu se alinia sancțiunilor occidentale impuse Rusiei pentru invadarea Ucrainei, explicând că Republica Moldova are multiple „vulnerabilități”, atât în planul securității, cât și cel economic. Într-un interviu acordat Europei Libere, șefa statului a spus că partenerii occidentali au arătat înțelegere față de această decizie a Republicii Moldova.

Sandu a adus drept dovadă vizitele numeroase efectuate la Chișinău în ultimele săptămâni de oficiali occidentali de rang înalt și faptul că, săptămâna viitoare, va avea loc la Berlin o reuniune a UE organizată de Franța, România și Germania în vederea stabilirii unor noi ajutoare pentru Republica Moldova confruntată cu crizele refugiaților și cea energetică, conform Europa Liberă

Ce face Republica Moldova dacă Rusia recunoaște independența Transnistriei

„Atunci când ați semnat cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, imediat a venit o reacție din partea Tiraspolului și ei au insistat că, așa cum insistă de mulți ani, să le fie recunoscută independența. Republica Moldova, pe calea integrării europene, cu regiunea transnistreană? Și ce șanse are rezolvarea problemei transnistrene?“, a fost întrebată Maia Sandu

„Regimul de la Tiraspol și până să semnăm noi această cerere de aderare povestește că își dorește independență, respectiv există o contradicție aici: pe de o parte, își dorește independență, pe de altă parte, îl deranjează faptul că noi am depus cererea. Ce crede regimul, nu ne interesează, pe noi ne interesează ce cred cetățenii de pe malul stâng și evident că o să căutăm soluția în continuare pentru rezolvarea conflictului transnistrean. Este un subiect complicat, inclusiv în contextul pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Urmează să vedem ce va rămâne din acest format de negocieri „5+2”, pentru că în acest format participă două țări care sunt în război, cred că anumite ajustări vor fi necesare, dar acum ne dorim să se încheie acest război în Ucraina cât mai repede și să putem să revenim la rezolvarea pașnică a problemelor.”, a răspuns președintele Republicii Moldova.

„Ce ar face Republica Moldova, dacă Moscova ar zice că recunoaște independența Transnistriei?“, a fost o altă întrebare pusă președintelui Republicii Moldova.

„Asta ar însemna să atenteze la o bucată din teritoriul Republicii Moldova, să nu respecte integritatea, să nu respecte dreptul internațional.”, a răspuns Maia Sandu.

Ce presupune oferirea unui statut special Transnistriei. Explicația președintelui OSCE

Președintele în exercițiu al OSCE, Zbigniew Rau, a încercat să explice ce presupune, potrivit lui, statutul special al regiunii transnistrene, pe care insistă organizația în cadrul negocierilor de soluționare a conflictului din stânga Nistrului.

”Statutul special al Transnistriei presupune integrarea într-o Republica Moldova pașnică și democratică, unde sunt respectate drepturile omului și unde societatea civilă se bucură de acele privilegii tipice pentru stat democratic, unde există supremația legii”, a declarat Zbigniew Rau (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel