Maia Sandu, întâlnire cu Volodimir Zelenski. Ce i-a cerut președintele Ucrainei. "Cred că va fi o greşeală globală"
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Facebook Maia Sandu
Foto: Facebook Maia Sandu
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit la Kiev cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Maia Sandu a declarat luni la Kiev că Republica Moldova este o țară fragilă şi vulnerabilă şi are nevoie de ajutor pentru a rămâne parte a lumii libere, transmite Agerpres. În același timp, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut președintelui Republicii Moldova un răspuns coordonat al ţărilor lor în faţa ameninţărilor Rusiei, relatează Reuters şi CNN.

Republica Moldova este o ţară fragilă şi vulnerabilă (...) Ucraina şi Republica Moldova au nevoie de ajutor. Vrem ca acest război (în Ucraina) să înceteze, această agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei să fie oprită cât mai curând posibil. Vrem să rămânem parte a lumii libere, a subliniat Maia Sandu, în timp ce vizita suburbii ale Kievului unde au avut loc lupte şi care au suferit ocupaţia trupelor ruse.

Cetăţenii R. Moldova şi Ucrainei merită să aibă o viaţă paşnică şi prosperă, în familia europeană, iar conducerile celor două state au datoria să le ofere oamenilor un asemenea viitor, a spus ea apoi, la o conferinţă de presă comună cu Volodimir Zelenski, potrivit deschide.md.

Maia Sandu: Vom continua să susţinem refugiaţii ucraineni adăpostiţi în Moldova



Maia Sandu a menţionat că în cadrul discuţiilor şi-a exprimat admiraţia pentru curajul cu care ucrainenii îşi apără ţara în faţa agresiunii ruse şi a asigurat că Republica Moldova este alături de Ucraina.

"Vom continua să susţinem refugiaţii ucraineni adăpostiţi în Moldova. Vom consolida capacitatea de transport şi de tranzit pe teritoriul moldovenesc pentru a organiza coridoare de transport de mărfuri dinspre şi înspre Ucraina. Este obligaţia noastră morală, de vecini şi de prieteni să-i ajutăm", a adăugat ea.

Volodimir Zelenski: Ţările noastre au ameninţări cu o rădăcină comună, create de agresiunea Rusiei 



Maia Sandu şi Volodimir Zelenski au convenit ca ţările lor să colaboreze în domeniul economic şi energetic, precum şi în procesul de aderare la Uniunea Europeană, după ce au primit săptămâna trecută statutul de ţări candidate.

Ţările noastre au ameninţări cu o rădăcină comună, create de agresiunea Rusiei şi de politicile Rusiei. Dacă ameninţările au rădăcini comune, atunci noi trebuie să avem un răspuns coordonat faţă de ele, a spus la rândul său Volodimir Zelenski la conferinţa de presă comună cu Maia Sandu.

Pe de altă parte, Zelenski a reiterat că Ucraina rămâne un garant al soluţionării dosarului cu privire la Transnistria şi va asista activ (Republica) Moldova să meargă mai departe în reglementarea situaţiei din această provincie separatistă prorusă unde sunt staţionate trupe ruseşti.

Pericolul unui eventual atac al trupelor ruse în Transnistria. Zelenski: Dacă se va întâmpla, cred că va fi o greşeală globală



Dar un eventual atac al acestor trupe asupra regiunii ucrainene Odesa va fi ca o palmă, la care Ucraina va răspunde cu o lovitură, a mai spus Zelenski, potrivit presei ucrainene citate de unimedia.info.

Este foarte important pentru ambele ţări. Am abordat astăzi această problemă şi posibilele riscuri cu preşedinta Maia Sandu (...) Dacă se va întâmpla, cred că va fi o greşeală globală. Primim anumite semnale. Sunt neplăcute, a insistat Zelenski.

Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a negat luna trecută orice intenţie cu privire la un atac din Transnistria. "Transnistria nu reprezintă o ameninţare pentru statele vecine, respectă neutralitatea şi rămâne angajată faţă de principiile rezolvării tuturor problemelor la masa negocierilor", a menţionat în luna mai Krasnoselski, potrivit unimedia.info. Transnistria s-a confruntat în acea perioadă cu o serie de atacuri pentru care separatiştii proruşi din această regiune a Republicii Moldova acuză Ucraina.

Anterior, în aprilie, unul dintre consilierii lui Zelenski, Oleksii Arestovici, a sugerat că trupele ruse din Transnistria ar putea ataca Republica Moldova şi a îndemnat Chişinăul ca într-o astfel de eventualitate să ceară ajutor militar din partea României şi Ucrainei, el susţinând că aceasta din urmă ar putea rezolva problema transnistreană cât ai pocni din degete.

Negocierile în formatul 5+2 (Republica Moldova, Rusia, Ucraina, Transnistria, OSCE, plus cei doi observatori - UE şi SUA), cu privire la soluţionarea conflictului transnistrean, sunt în continuare în impas.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel