Data actualizării:
Data publicării:

Maia Sandu, despre unirea cu România: „Atâta timp cât oamenii nu vor acest lucru...”

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Administrația Prezidențială
Foto: Administrația Prezidențială

Maia Sandu a vorbit, în cadrul unui interviu pentru o televiziune din Republica Moldova, despre posibilitatea unirii cu România, pentru a beneficia de umbrela de securitate NATO, propunere a unui fost premier de la Chișinău, Iurie Leancă.

Alegeri prezidentiale 2024

Răspunzând la o întrebare despre unirea Moldovei cu România sau aderarea la NATO, Maia Sandu a spus că, la fel ca în cazul neutralităţii, cetăţenii ţării ar trebui să decidă.

"Aceste întrebări ar trebui adresate cetăţenilor. Aceasta (unirea cu România ) nu se poate întâmpla decât cu sprijinul poporului, când poporul va spune că vrea, se va întâmpla. Atâta timp cât oamenii nu vor acest lucru sau nu există o masă critică de oameni care să susţină acest obiectiv, atunci...”

„În ceea ce priveşte aderarea la NATO, răspunsul este acelaşi - decizia este la latitudinea cetăţenilor. A fost decizia cetăţenilor când au votat Constituţia. Astăzi putem vedea în sondaje care este atitudinea majorităţii oamenilor faţă de această problemă", a explicat Maia Sandu, potrivit publicației stiri.md.

Fost premier al Moldovei: Unicul scenariu este unirea

„Momentul critic pentru Republica Moldova ar interveni în momentul în care rușii ar începe un atac asupra Odesei, nu doar prin bombardamente, cum au făcut deja (prin alte regiuni), ucigând inclusiv populație civilă.”

„Iar atunci, pentru noi, se va pune problema existențială, iar Bucureștiul și Chișinăul, în mod special, ar trebui să analizeze diverse scenarii și ce se întâmplă în cazul în care rușii încep această luptă pe teritoriul Odesei și a regiunii și apare șansa ca ei să facă această enclavă separatistă.”

Bucureștiul ar trebui să spună de acum, să se gândească, dacă va proceda așa cum a procedat în 1940 când a primit ultimatulul din partea Uniunii Sovietice și a plecat din Basarabia. Pentru mine există anumite paralele... în cazul în care apare această amenințare directă, ce va face Bucureștiul? Care va fi soluția? Iată, asta ar trebui să fie problema numărul 1 pe agenda Chișinăului și a Bucureștiului.”

După mine, unicul scenariu este unirea, fiindcă în momentul în care România face acest pas, împreună cu Chișinăul, imediat intrăm sub umbrela securității NATO și a Uniunii Europene.”

„Poate unii ar spune că e imposibil. Vreau să vă spun că am fost prim-ministru, am fost într-o situație similară, dar nu la fel de dramatică în 2014, atunci când Rusia a anexat Crimeea și a invadat Donbass-ul, am avut astfel de înțelegeri cu cei de la București, cu prim-ministrul, cu președintele.”

„Deci, încă o dată, nu zic că e simplu, dar nu este imposibil și dacă nu ne punem puțin mințile în mișcare, atunci pr și simplu suntem sortiți pieirii.”, a declarat fostul premier al Republicii Moldova, Iurie Leancă, ieri, în platoul Antena 3.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel