Data actualizării:
Data publicării:

Mai puțină susținere pentru agenda ecologică în Parlamentul European. Noile politici climatice, blocate sau anulate?

Autor: Liana Ganea | Categorie: Politica
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Chestiunile care țin de ecologie nu vor mai fi prioritare în Parlamentul European.

Noul Parlament al UE nu mai vrea să acord atât de multă atenție agendei ecologice, arată un ultim raport al UE, potrivit Reuters. Și asta pentru că următoarea Comisie Europeană nu se va mai putea baza pe un consens larg în rândul parlamentarilor la sprijinul politicilor ambițioase privind schimbările climatice.

În urma alegerilor din Uniunea Europeană de luna trecută, parlamentarii în curs discută prioritățile lor politice pentru următorul mandat de cinci ani al Parlamentului UE. Cele mai mari grupuri de parlamentari intenționează să blocheze noile politici climatice sau să anuleze unele existente.

Atât Partidul Popular European de centru-dreapta, cel mai mare grup de parlamentari, cât și Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni de dreapta, al patrulea ca mărime, vor să revizuiască interdicția UE din 2035 privind vânzarea de mașini noi cu motor cu combustie, arată proiectele.

„ECR va face eforturi ca interdicția să fie abandonată”, se arată în proiectul de priorități al grupului.

ECR va contesta, de asemenea, o propunere așteptată a Comisiei Europene de a se angaja UE să reducă cu 90% emisiile de gaze cu efect de seră până în 2040 față de nivelurile din 1990.

„Pe fondul provocărilor globale fără precedent, al creșterii prețurilor la energie și al costurilor carbonului în creștere, suntem îngrijorați de momentul în care se ajunge la acest obiectiv ambițios în materie de climă”, se arată în document.

Ce politici ecologice mai pot aștepta

Proiectul de document al PPE nu a menționat obiectivul 2040. Acesta a spus că grupul sprijină țintele de emisii existente ale UE, dar alte politici ecologice ar trebui amânate - inclusiv o viitoare interdicție a mărfurilor importate legate de defrișări.

Împreună, PPE și ECR dețin 266 din cei 720 de parlamentari din Parlamentul UE. Apelurile de inversare a politicilor climatice vor găsi probabil sprijin și din partea proaspăt formată alianță de extremă dreaptă a celor 84 de parlamentari, Patrioții pentru Europa. Cu toate acestea, socialiștii și democrații - al doilea grup ca mărime al Parlamentului, cu 136 de parlamentari - sunt împotriva acordării de mai puțină atenție politicilor climatice și își doresc un obiectiv climatic ambițios pentru 2040, arată un proiect al priorităților sale.

Această poziție este susținută de grupul liberal Renew și de Verzi - reprezentând un total de 129 de parlamentari. „Ne așteptăm ca Comisia să se angajeze să continue acordul verde... fără a da înapoi”, se arată într-un proiect al priorităților Renew.

Scindarea dă mari bătăi de cap președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care încearcă să obțină sprijinul majorității parlamentarilor UE într-un vot de săptămâna viitoare, pentru a câștiga un al doilea mandat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel