Mai multe șampoane uscate, retrase de pe piață pentru că aveau substanțe cancerigene. De ce benzenul este atât de periculos
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Mai multe șampoane uscate, retrase de pe piață pentru că aveau substanțe cancerigene. De ce benzenul este atât de periculos / Foto: Pixabay, de RyanMcGuire
Mai multe șampoane uscate, retrase de pe piață pentru că aveau substanțe cancerigene. De ce benzenul este atât de periculos / Foto: Pixabay, de RyanMcGuire
Mai multe șampoane uscate au fost retrase de pe piață pentru că aveau prea mult benzen. Află în articol de ce este atât de periculoasă această substanță cancerigenă.

Șampoanele uscate, deodorantele și cremele de protecție solară nu ar trebui să conțină substanța chimică care cauzează cancer. Experții dezvăluie de ce continuă să se întâmple, dar și tot ce trebuie să știți pentru a vă reduce expunerea, scrie BAZAAR.

Probabil că ați văzut știrea îngrijorătoare potrivit căreia Unilever a anunțat luna trecută rechemarea voluntară a mai multor șampoane uscate (de la mărci precum Nexxus, Dove, Suave, TIGI—Rockaholic și Bed Head—și TRESemmé) din cauza nivelurilor crescute de benzen, un cunoscut cancerigen uman.

Într-un comunicat al companiei, Unilever a declarat: "Pe baza unei evaluări independente a pericolelor pentru sănătate, expunerea zilnică la benzen din produsele rechemate la nivelurile detectate în testare nu ar fi de așteptat să provoace consecințe negative asupra sănătății". Rechemarea a fost declarată ca fiind una făcută "din abundență de prudență", fără raportări de evenimente adverse până în prezent.

Totuși, dacă sunteți una dintre multele persoane care folosesc șampon uscat (poate mai des decât folosiți șampon obișnuit), retragerea v-a lăsat să vă întrebați despre riscul personal. La urma urmei, știm că expunerea pe termen lung la niveluri ridicate de benzen poate duce la cancere precum leucemia, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Câteva spray-uri de șampon uscat sunt chiar atât de periculoase?

Ei bine, răspunsul este puțin mai complicat decât un simplu da sau nu. La urma urmei, benzenul este utilizat pe scară largă în Statele Unite și se clasează în primele 20 de produse chimice pentru volumul de producție. Pe lângă utilizarea sa în cleiuri, vopsele, ceară pentru mobilă și detergenți, este aruncat în atmosferă prin vulcani și incendii de pădure. Este, de asemenea, o parte naturală a țițeiului, a benzinei și a fumului de țigară. Cu alte cuvinte, probabil că sunteți deja supus unei expuneri destul de mari la benzen. Cât de rău este puțin mai mult?

Benzenul nu ar trebui să fie în șamponul uscat. Nu este nevoie de el pentru a face șampon uscat. Mai degrabă, este o substanță chimică care își poate găsi drumul în cutie, deoarece, la nivel molecular, tinde să adere la butan - un propulsor comun utilizat în aerosoli.

După cum explică Chris Cappa, profesor de inginerie de mediu la UC Davis din California, "Butanul este adesea produs din rafinarea țițeiului. Cu toate acestea, benzenul se află și în țiței. În mod ideal, diferitele componente sunt complet separate în timpul procesului de rafinare, dar uneori ajungem cu niște componente reziduale, nedorite. În cazul acestor șampoane uscate, a fost un pic de benzen nedorit care a venit împreună cu butanul".

Alte produse retrase de la vânzare din cauza benzenului

Alte produse cu aerosoli au fost rechemate în trecut din cauza prezenței benzenului, potrivit grupului de lucru pentru mediu nonprofit. Această listă include câteva spray-uri deodorante Old Spice și Secret și câteva produse pentru păr Pantene și Herbal Essences, precum și câteva creme de protecție solară. Pericolul benzenului din șampoanele uscate este că le pulverizați pe față și, în general, în medii închise, cum ar fi o baie.

"Ați fi expus la niveluri mai mari de benzen dacă ați fi la doi metri distanță de fumul de țigară decât câțiva metri. Și apoi, există factorul trecut cu vederea: durata expunerii. Revenind la fumul de țigară, este mult mai rău dacă ești la doi metri distanță de un fumător timp de câteva ore închis într-o cameră decât dacă stai la 10 metri distanță de un fumător în aer liber", spune Chris Reddy, om de știință la Instituția Oceanografică Woods Hole din Massachusetts. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel