Data publicării:

Mai multe persoane au fost reținute. Demonstrații în Ierusalim împotriva guvernului Netanyahu

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Nouă persoane au fost reținute în urma protestului de luni seara din Ierusalim împotriva administrației conduse de Benjamin Netanyahu.

Conform declarațiilor poliției, unele dintre rețineri au avut loc în urma actelor de violență îndreptate împotriva forțelor de ordine, soldate cu rănirea ușoară a mai mulți polițiști.

Potrivit Times of Israel, poliția a folosit tunuri cu apă pentru a împrăștia manifestanții.

Câteva mii de protestatari s-au adunat într-un marș pentru a-și exprima nemulțumirea față de modul în care a fost condus războiul din Gaza, nereușita guvernului de a elibera ostaticii și pentru a cere organizarea alegerilor anticipate.

Manifestanții au mers în fața clădirii parlamentului (Knesset) și a locuinței lui Netanyahu, solicitând convocarea de alegeri anticipate.

Potrivit unuia dintre demonstranți, Moshe Sandarovich, un inginer pensionar în vârstă de 73 de ani,  "fiecare acțiune a lui Netanyahu contribuie la distrugerea Israelului. El este responsabil pentru ceea ce s-a întâmplat pe 7 octombrie", făcând referire la atacul sângeros al militanților Hamas în sudul Israelului, soldat cu 1194 decese, majoritatea civili, și 251 de persoane luate ostatice.

Nu pot rămâne "mult timp acolo pentru că riscă să moară"

De atunci, peste 37.000 de persoane au pierit în Fâșia Gaza în urma represaliilor armatei israeliene, conform autorităților din teritoriul palestinian sub controlul mișcării islamiste. În paralel, din cei 251 de cetățeni israelieni luați ostatici, 116 rămân în detenție în Gaza, iar 41 au pierit, conform informațiilor furnizate de armată.

Un oficial de rang înalt din Israel, implicat în negocierile pentru eliberarea ostaticilor, a dezvăluit pentru France Presse sub protecția anonimatului că Israelul are informații certe că "zeci" de ostatici mai sunt în viață, dar nu pot rămâne "mult timp acolo pentru că riscă să moară".

"Totul! Acum!", au strigat protestatarii luni la Ierusalim, solicitând un acord de încetare a focului care să faciliteze eliberarea ostaticilor.

Unii dintre participanții la protest purtau tricouri cu inscripții precum "Opriţi războiul!" şi "Toţi suntem egali".

"După 75 de ani de existenţă a acestei ţări şi opt luni de război, există un decalaj, nu suntem egali. Acest lucru trebuie să se schimbe. Ar trebui să fim toţi egali, musulmanii, creştinii, toţi locuitorii Israelului trebuie să se reunească", a spus un protestatar.

Manifestaţii similare au reunit în ultimele săptămâni zeci de mii de oameni la Tel Aviv, cel mai mare oraş din Israel, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel