MAE doreşte ca niciun oficial ungar să nu participe la inaugurarea reprezentanţei "Ţinutului Secuiesc"
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
ambasador
ambasador

MAE doreşte ca nici un oficial ungar sa nu participe la evenimentul de lansare a aşa-zisei "Reprezentanţe a Ţinutului Secuiesc" la Bruxelles. In acest sens, Ministerul de Externe informează că l-a invitat marţi la sediul MAE pe ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oszkár Füzes, în contextul în care europarlamentarii UDMR Iuliu Winkler şi Sogor Csaba, alături de vicepreşedintele Parlamentului European, Tokes Laszlo, urmează să deschidă marţi "o reprezentanţă a Ţinutului Secuiesc la Bruxelles".

Invitaţia la eveniment a celor trei poartă titlul "Representantion of Szeklerland in Brussels".

În cadrul întâlnirii cu reprezentantul diplomatic al Ungariei, partea română şi-a exprimat preocuparea faţă de găzduirea aşa-zisei "Reprezentanţe a Ţinutului Secuiesc" în "Casa Regiunilor Maghiare" de la Bruxelles şi a solicitat clarificări în acest sens autorităţilor ungare.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe a arătat că, în spiritul relaţiei de parteneriat strategic dintre cele două ţări, se aşteaptă ca niciun oficial ungar să nu participe la evenimentul de lansare a aşa-zisei "Reprezentanţe a Ţinutului Secuiesc".

După anunţul privind deschiderea unei "reprezentanţe a Ţinutului Secuiesc" la Bruxelles, MAE a apreciat ca regretabilă orice acţiune care ar viza inaugurarea unei "reprezentanţe" a unei aşa-zise "unităţi administrativ-teritoriale" din România care nu există şi nu are fundament constituţional sau legal.

În actualul context, preşedintele grupului PPE din Parlamentul European, Joseph Daul, a declarat luni seară că grupul său nu este în niciun fel implicat în organizarea recepţiei din data de 31 mai pentru deschiderea "Reprezentanţei Ţinutului Secuiesc" la Bruxelles. "Organizatorii acestui eveniment sunt singurii responsabili", transmite Daul într-un comunicat.

De asemenea, MAE preciza că a întreprins demersuri în direcţia clarificării acestei situaţii încă de la momentul apariţiei primelor informaţii în acest sens şi va acţiona, potrivit competenţelor sale, pentru a se asigura că normele relevante sunt respectate.

Citeşte şi:

Ministerul Afacerilor Externe, despre inaugurarea de la Bruxelles: Ţinutul Secuiesc nu există ca unitate administrativ teritorială

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel