
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) condamnă decizia Federației Ruse de a se retrage din Tratatul privind Forțele Convenționale în Europa (TCFE). Procedura, inițiată de către F. Rusă pe data de 10 mai 2023, a fost încheiată astăzi, 9 iunie 2023, prin notificarea depozitarului Tratatului CFE, Regatul Țărilor de Jos.
Decizia Federației Ruse este cea mai recentă acțiune de subminare a ordinii internaționale bazate pe reguli și a securității euroatlantice, pe fondul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, cu încălcarea Cartei ONU, a angajamentelor Actului Final de la Helsinki și a obiectivelor TCFE.
Acțiunile Federației Ruse au afectat negativ TCFE încă de la anunțul său de „autosuspendare” din Tratatul în 2007, fără un temei legal. La acel moment, Federația Rusă deja nu mai îndeplinea în totalitate obligațiile ce îi reveneau prin Tratat.
România va continua, alături de statele aliate, să contribuie activ la securitatea Europei prin susținerea unei posturi consolidate de descurajare și apărare a NATO, precum și prin măsuri adecvate de control al armamentelor, luând în considerare mediul de securitate și securitatea tuturor aliaților, în conformitate cu Noul Concept Strategic.
CITEȘTE ȘI - Dmytro Kuleba aplaudă „mișcarea României de a reduce semnificativ prezența diplomatică a Rusiei“
România a cerut Ambasadei Rusiei să-și reducă personalul
Ambasadei Federației Ruse de la București i s-a cerut de către Ministerul Afacerilor Externe să-și reducă personalul la un nivel apropiat de cel al reprezentării româneşti la Moscova.
Ambasadorul rus a fost informat că, în cel mult 30 de zile, posturile de diplomaţi trebuie reduse cu 21, iar cele de personal tehnico-administrativ cu 30. În caz contrar, vor fi retrase acreditări, conform Rador.
Măsura a fost adoptată în conformitate cu prevederile art. 11 alin. 1 al Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 18 aprilie 1961 ("În lipsa unui acord explicit asupra misiunii, statul acreditar poate cere ca acest efectiv să fie menţinut în limitele a ceea ce el consideră ca rezonabil şi normal, având în vedere împrejurările şi condiţiile existente în acest stat şi nevoile misiunii în cauză.") şi reflectă nivelul actual al relaţiilor bilaterale, reduse drastic de România după declanşarea de către Federaţia Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei, arată MAE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
- Cu cât cresc pensiile. Cine va primi mai mulți bani pe noua formulă de calcul
- Soluția disperată la care recurge Orianda, soția lui Călin Donca, pentru a-și putea crește cei cinci copii / video
- Cât a ajuns să fie prețul cerut pentru o garsonieră în Buzău. Clujul rămâne în urmă în acest ritm
- Festivalul de bun must şi pastramă după gust își deschide porțile joi, 5 octombrie, în Capitală
- BANCUL ZILEI: Surpriza unui pescar...
- Topul țărilor unde sunt plecați românii. Ce spun datele recensământului privind mobilitatea populației
- Zodia sfătuită să ia decizii pe plan profesional în această săptămână. Daniela Simulescu: Luați inițiativă și se vor întâmpla lucruri / video
- Răspunsul unui parlamentar USR pentru un român care i-a zis: „Pe vremea lui Ceaușescu era mai bine. Aveam fabrici și uzine. Acum nu mai avem nimic”
- Magistrații ar putea băga statul în faliment. Chirieac, către Zetea: Convocați referendum!
- Un autobuz a căzut de pe un pod aproape de Veneţia. Un pompier italian spune că "sunt prea mulţi morţi" - Galerie foto