MAE, avertizare pentru românii care merg în vacanță în Croația
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
MAE, avertizare pentru românii care merg în vacanță în Croația / Foto: Pixabay, de Ivan Ivankovic
MAE, avertizare pentru românii care merg în vacanță în Croația / Foto: Pixabay, de Ivan Ivankovic
MAE a emis o avertizare de călătorie pentru românii care merg în Croația.

Ministerul Afacerilor Externe a emis o avertizare de călătorie pentru Croația. Astfel, MAE informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească pe teritoriul Republicii Croaţia că, în conformitate cu datele transmise de Institutul Hidro-Meteorologic croat, pentru perioada 22-26 iulie a fost emis un cod roşu pentru temperaturi ridicate în regiunile Zagreb, Karlovac, Knin, Rijeka şi Split, fiind prognozate temperaturi de 34-40 de grade Celsius. Totodată, a fost emis un cod portocaliu de caniculă pentru regiunile Osijek, Gospic şi Dubrovnik.

MAE recomandă cetăţenilor români să evite expunerea directă la soare, pe cât posibil în intervalul orar 11,00-16,00 şi să se hidrateze corespunzător. Autorităţile croate avertizează cu privire la disconfortul termic, precum şi la riscul apariţiei de incendii de vegetaţie.

Pentru informaţii actualizate, se recomandă consultarea paginilor de Internet ale Institutului Hidro-Meteorologic Naţional - www.meteo.hr, Automobil Clubului Croat - www.hak.hr, Companiei Naţionale Croate de Căi Ferate - www.hznet.hr, Autorităţii Portuare Croate - www.portauthority.hr şi a Agenţiei Croate de Aviaţie Civilă www.ccaa.hr.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte cetăţenilor români că, în situaţii de urgenţă, pe teritoriul Croaţiei, pot apela numărul european unic de urgenţă 112.

Asistență consulară



Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Zagreb: +38514677660 sau +38514610009, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Croaţia: +38598414341.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginii de Internet http://zagreb.mae.ro, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă", care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Cod Roşu de caniculă în România

ANM a emis un cod roşu de caniculă pentru mai multe judeţe din România. Vor fi temperaturi de peste 42 de grade. În județele Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare și Sălaj se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute. Acestea vor fi cuprinse între 39 și 42 de grade, iar în cursul nopții valorile termice nu vor coborî, în general, sub 20...24 de grade și disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, transmite ANM. 

Mai este în vigoare, transmite ANM, şi un cod portocaliu de temperaturi extreme. Sâmbătă (23 iulie), în sudul Olteniei și al Banatului, precum și în sud-vestul Munteniei valul de căldură va persista, iar local în Transilvania și în zona joasă din Maramureș acesta se va intensifica. Se vor înregistra valori termice diurne de 37...40 de grade, mai ridicate în Oltenia, iar minimele nu vor coborî sub 18...22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

De asemenea, în Carpaţii Orientali este în vigoare şi un Cod Galben de instabilitate, valabil până la ora 21:00. În intervalul menționat, în zona Carpaților Orientali și în estul Carpaților Meridionali vor fi perioade scurte cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului și vijelii (viteze la rafală de peste 55...75 km/h), grindină, descărcări electrice și averse torenţiale. Cantitățile de apă vor depăși izolat 20...35 l/mp. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel