Macron susține că poate opri fluxurile migratorii semnificative
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Macron susține că poate opri fluxurile migratorii semnificative 
   Sursă foto: Facebook Emmanuel Macron
Macron susține că poate opri fluxurile migratorii semnificative Sursă foto: Facebook Emmanuel Macron
Emmanuel Macron, președintele Franței, își dorește limitarea fluxurilor migratorii ilegale către Europa.

Într-un discurs ținut luni seară, președintele francez Emmanuel Macron a anunțat că dorește să realizeze o inițiativă europeană menită să „anticipeze” și „să protejeze împotriva fluxurilor migratorii ilegale semnificative”. Obiectivul vag al politicii lui Macron a fost atins în timp ce vorbea despre situația din Afganistan și nu a furnizat detalii despre planul său.

Macron a fost condamnat în trecut pentru incapacitatea sa de a controla migrația către propria țară, iar acesta a răspuns prin cenzurarea celor care i-au criticat eșecul politic, inclusiv interzicerea grupului francez Generation Identity și încercarea de a-l reduce la tăcere pe comentatorul conservator popular Eric Zemmour.

Situația din Afganistan

Pentru a asigura evacuarea, Macron a spus că a decis să trimită două avioane militare și forțe speciale în Afganistan.

„Este de datoria noastră să îi protejăm pe cei care ne ajută: traducători, șoferi, bucătari și mulți alții. Aproape 800 de persoane sunt deja pe pământul francez. Mai sunt câteva zeci de oameni pentru care rămânem pe deplin mobilizați ”, a adăugat șeful statului francez.

Afganistanul nu trebuie să devină din nou un refugiu pentru terorism așa cum a fost, a insistat Macron, spunând că acțiunea Franței „va viza în principal continuarea luptei active împotriva terorismului islamic sub toate aceste forme”. Macron a cerut, de asemenea, un „răspuns responsabil și unit (internațional)” și „o acțiune politică și diplomatică”, scrie RMX.

China: SUA au lăsat o teribilă harababură la retragerea lor din Afganistan!

Beijingul s-a declarat dispus să întreţină relaţii cu noul regim pe care mişcarea islamistă afgană se pregăteşte să-l instituie după 20 de ani de război. Foarte criticat în SUA, ca şi în străinătate, preşedintele american Joe Biden a asigurat că misiunea Washingtonului nu a fost niciodată de a 'construi o naţiune' democratică în Afganistan, ci de a 'împiedica un atac terorist pe teritoriul american'.

'Acesta este purul adevăr', a reacţionat marţi Hua Chunying, o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez al Afacerilor Externe, care a criticat dur bilanţul uman al celor două decenii de intervenţie americană.

'În Irak, în Siria şi în Afganistan, ceea ce s-a văzut a fost o armată americană care pleacă lăsând în urmă tulburări, divizări, familii devastate şi decimate', a comentat ea în cursul unei conferinţe de presă.

'Au lăsat o teribilă harababură'

'Au lăsat o teribilă harababură, au lăsat aceste locuri într-o stare dezastruoasă. Puterea şi funcţia SUA sunt de a distruge şi nu de a construi', a ironizat ea cuvintele lui Joe Biden.

Triumful final al insurgenţilor după o ofensivă fulgerătoare a declanşat duminică scene de panică uriaşă pe aeroportul capitalei afgane, singura poartă de ieşire din ţară, precum şi îngrijorare în rândul populaţiei din Kabul. China are o frontieră comună cu Afganistanul de 76 km. Instabilitatea la vecinul său afgan constituie pentru ea o ameninţare pentru securitatea regiunii sale frontaliere Xinjiang (din nord-estul ţării) (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel