Macron, despre atacul Turciei împotriva kurzilor. Referire la NATO
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Atacul Turciei împotriva forţelor kurde siriene care au luptat împotriva grupării jihadiste Stat Islamic 'ridică întrebări despre modul în care funcţionează NATO', a declarat vineri preşedintele francez Emmanuel Macron într-o conferinţă de presă la încheierea unui summit al UE la Bruxelles, informează dpa. 

Macron a spus că a aflat săptămâna trecută 'ca toţi ceilalţi, printr-un tweet' al preşedintelui american Donald Trump despre retragerea trupelor americane din nord-estul Siriei, înainte de declanşarea ofensivei Turciei împotriva unei miliţii kurde. 'Am descoperit, ca toţi ceilalţi, printr-un tweet că Statele Unite ale Americii decideau să-şi retragă trupele şi să elibereze zona', a declarat preşedintele francez după un summit european la Bruxelles, potrivit AFP.

'Cred că ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile este o eroare gravă a Occidentului şi a NATO în regiune', a declarat şeful statului francez. 'Cred că aceasta va slăbi credibilitatea noastră pe termen lung în a găsi parteneri pe teren care să lupte de partea noastră, crezând că vor fi protejaţi pe termen lung', a afirmat Macron. Potrivit preşedintelui francez, este necesar 'să înţelegem unde vrea să meargă Turcia şi cum să o readucem pe poziţii mai rezonabile, astfel încât să combine securitatea sa internă, obiectivele sale interne de securitate, cu respectarea agendelor NATO şi solidaritatea care trebuie să existe în cadrul NATO'.

Emmanuel Macron a anunţat vineri o 'iniţiativă comună' cu cancelarul german Angela Merkel şi premierul britanic Boris Johnson de a se întâlni 'în săptămânile următoare' cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, 'fără îndoială la Londra', pentru a discuta despre ofensiva Turciei în nord-estul Siriei. El nu a precizat când se va ţine această reuniune, în timp ce un summit al NATO este prevăzut să aibă loc la începutul lunii decembrie în regiunea Londrei.

'Este important ca noi să putem să ne reunim şi să ne coordonăm', în special pentru a vedea 'cum să aducem Turcia pe poziţii mai rezonabile', a adăugat el, la mai bine de o săptămână de la începutul ofensivei turce împotriva kurzilor în nord-estul Siriei. Căci 'nu pot decât să constat că cei care ies câştigători prin legea celui mai puternic sunt Turcia, Rusia şi Iranul', a spus el. Apreciind că 'Orientul Apropiat şi Mijlociu este o regiune strategică şi vecină pentru Europa', 'noi trebuie să reconstruim acolo o autonomie strategică şi capacitară a Europei', a estimat el.

Căci 'nu mai putem fi parteneri minoritari ai altora, chiar dacă aceştia sunt aliaţii noştri', a adăugat Macron, făcând aluzie la Statele Unite. 'Este o nebunie să se facă ceea ce turcii fac de mai multe zile', a denunţat Emmanuel Macron, subliniind 'complicitatea' Ankarei în caz de recrudescenţă a grupării Stat Islamic în regiune, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel