Data actualizării:
Data publicării:

Macron avertizează asupra unui „război civil” dacă vor fi alese partidele extremiste

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Politica
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Președintele francez încearcă să obțină sprijin pentru centriștii afectați.

Președintele francez Emmanuel Macron a avertizat luni că o victorie a extremei stângi sau a extremei drepte în alegerile anticipate din această lună ar putea declanșa un „război civil”, notează Politico.

Macron a spus că extrema stângă, Franța Nesupusă, și extrema dreaptă, Adunarea Națională a lui Marine Le Pen, urmăresc politici divizive care alimentează tensiunile dintre comunități.

Răspunsul extremei drepte la insecuritate „reduce oamenii la religia sau originea lor” și, prin urmare, „împinge oamenii spre război civil”, a spus el într-un interviu acordat luni podcastului „Generation Do It Yourself”.

Extrema stângă, condusă de liderul radical Jean-Luc Mélenchon, încurajează o formă de divizare în scopuri electorale „care de asemenea [promovează] războiul civil, deoarece reduce oamenii la grupul lor religios sau etnic”, a continuat Macron. El se referea la acuzațiile că Franța Nesupusă se poziționează pentru a atrage voturile musulmanilor prin poziția sa critică față de războiul Israelului în Gaza.

Președintele francez a declanșat un val de indignare când a convocat alegeri anticipate pe 9 iunie, după ce coaliția sa a fost învinsă de extrema dreaptă Adunarea Națională la alegerile europene. Francezii se pregătesc acum să voteze în alegerile parlamentare care ar putea trimite un număr record de membri ai extremei drepte în Adunarea Națională.

Sondajele recente sugerează că Adunarea Națională ar câștiga 35% în primul tur de scrutin de duminică, înaintea unei alianțe de stânga, care include partidul Franța Nesupusă, cu 27% și centriștii lui Macron cu 19%.

În ultimele zile, aliații președintelui francez au avertizat asupra riscurilor cu care se confruntă Franța dacă alegătorii se îndreaptă către extrema dreaptă sau extrema stângă, în special riscul de turbulențe economice.

Luni, președintele a făcut un pas mai departe, avertizând că ceea ce el numește „extremele” măresc „conflictul și războiul civil”.

„Când ești sătul și viața de zi cu zi este grea, poți fi tentat să votezi pentru extremele care oferă soluții mai rapide. Dar soluția nu va fi niciodată să-i respingi pe ceilalți”, a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel