Macron, acuzat de „transfobie crasă”. O propunere a alianței stângii i se pare „grotescă”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Emmanuel Macron, sub asaltul stângii în contextul alegerilor legislative anticipate din Franța.

Președintele francez Emmanuel Macron se află în centrul unei furtuni politice intense, cu doar 11 zile înainte de alegerile legislative anticipate, pe fondul criticilor acide venite din partea stângii. Controversele au fost amplificate după ce liderul francez a atacat puncte cheie din programul Noului Front Popular (NFP), o alianță de stânga, catalogând anumite propuneri drept "cu totul grotesce", inclusiv autorizarea schimbării sexului la primărie.

Potrivit agenției AFP, Macron a condamnat vehement propunerea NFP de a permite schimbarea stării civile în mod gratuit și liber, considerând-o parte din "lucrările complet grotesce" ale coaliției de stânga. Această declarație a declanșat o reacție puternică din partea opoziției stângii franceze.

Jean-Luc Mélenchon, liderul Partidului La France insoumise (LFI), a caracterizat afirmațiile președintelui drept "nedemne", subliniind că Macron pare să ignore suferința celor afectați de astfel de măsuri. "Este încă conectat la realitate? Poate el să rupă avântul Rassemblement National în turul doi? Alertă", a adăugat Mélenchon, exprimându-și indignarea.

Senatoarea ecologistă Mélanie Vogel a descris poziția lui Macron ca fiind "transfobă într-un mod scandalos", în timp ce Clémence Guetté, fostă deputată LFI, a sugerat că prin declarațiile sale, Macron facilitează agenda extremei drepte fără a fi nevoie de o campanie separată.

Olivier Faure, secretarul Partidului Socialist (PS), nu s-a ferit să critice dur, afirmând că Macron pare să abandoneze principiile pe care le-a promovat și să adopte retorica populistă pe care a condamnat-o în trecut. "L-am văzut acumulând fake news într-un mod transfob. Președintele Republicii se află într-o stare de nervi și atacă programul Frontului Popular", a subliniat Faure într-o declarație acerbă.

Directorul de comunicații Fabien Roussel a comentat, pentru franceinfo, că Macron pare tensionat și că a ales să atace programul Noului Front Popular într-un mod nerușinat. François Ruffin, membru al LFI, a accentuat că președintele a ales să se alăture taberei naționalismului autoritarist în loc să sprijine Frontul Popular, indicând o schimbare radicală în direcția politicilor promovate de Macron.

În concluzie, climatul politic din Franța se încinge pe măsură ce alegerile se apropie, iar Emmanuel Macron se confruntă cu critici dure din partea stângii, acuzat de schimbarea poziției sale politice și de adoptarea unei retorici care pare să alimenteze diviziunile în societatea franceză.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel