Data publicării:

Mașinile electrice amenință soarta a mii de angajați în Germania

Autor: Vlad Manolache | Categorie: Economie
WhatsApp

Zeci de mii de angajați care lucrează în sectorul auto din Germania pot pierde locurile de muncă odată cu tranziția la automobilele electrice. 

Alegeri prezidentiale 2024

Aproximativ 75.000 de locuri de muncă în sectorul producţiei de motoare şi cutii de viteze din Germania ar putea fi puse în pericol, ca urmare a tranziţiei la automobilele electrice, arată un studiu realizat la comanda sindicatelor şi industriei auto din Germania, transmite Reuters. Potrivit autorului studiului - Fraunhofer Institute of Industrial Engineering - industria auto asigură 840.000 de locuri de muncă în Germania, dintre care 120.000 sunt legate de producţia de sisteme de transmisie.

Efectele se vor vedea până în 2030

Introducerea pe piaţă a vehiculelor non-poluante creează noi locuri de muncă în domeniul electronicii şi bateriilor, însă automobilele electrice vor duce la mai puţine locuri de muncă pe liniile de asamblare, avertizează puternicul sindicat german IG Metall.
"Până în 2030, unul din două locuri de muncă în sistemele de transmisie pentru autoturisme va fi afectat direct sau indirect de electromobilitate. Politicienii şi industria trebuie să pună la punct strategii pentru a gestiona această transformare", subliniază preşedintele IG Metall, Joerg Hofmann.

Potrivit acestuia, companiile trebuie să demareze programe de recalificare pentru a-i pregăti pe muncitori pentru noile tehnologii, în timp ce politicienii trebuie să elaboreze o politică industrială şi de ocupare comprehensivă.

Cifra de 75.000 de locuri de muncă în pericol sunt bazate pe ipoteza că 25% din toate autoturismele vor fi electrice până în 2030, 15% vor fi modele hibride şi 60% vor fi modele echipate cu motoare pe benzină sau motorină. O adoptare mai rapidă a vehiculelor electrice ar putea pune în pericol 100.000 de locuri de muncă, avertizează IG Metall.

Asamblare mai rapidă

Şeful Comitetului de întreprindere de la Volkswagen, Bernd Osterloh, susţine că în cazul automobilelor electrice o cutie de viteză are doar o şesime din componentele care fac parte dintr-o cutie de viteză destinată motoarelor cu combustie internă, ceea ce înseamnă că pot fi asamblate mai rapid. Osterloh adaugă că autoturismele electrice au nevoie de 30% mai puţin timp pentru a fi asamblate comparativ cu modelele actuale, iar uzinele de baterii au nevoie doar de o cincime din forţa de muncă a unei uzine de motoare.

Chiar dacă găzduieşte unii dintre cei mai mari şi mai renumiţi constructori auto, industria auto din Germania a permis unor noi competitori, precum Tesla, să preia poziţia de lider pe segmentul automobilelor electrice. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel