Lupul printre oi. Prințul Andrew vrea să se alăture ONG-urilor care luptă împotriva traficului de persoane
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Facebook - The Duke of York
Sursă foto: Facebook - The Duke of York
Prințul Andrew a stârnit îngrijorare în rândul organizațiilor care luptă împotriva traficului de persoane, după ce a decis să li se alăture în cauza lor. 

Organizațiile caritabile care lucrează cu supraviețuitorii abuzului spun că au ”îngrijorări semnificative” cu privire la oferta Ducelui de York de a sprijini victimele traficului, scrie BBC. Prințul Andrew și-a luat angajamentul după soluționarea cazului din tribunalele americane, unde este probat pentru agresiune sexuală civilă intentat de Virginia Giuffre și a fost de acord să-i plătească o sumă care nu a fost dată publicității .

Acesta nu și-a recunoscut fapta și a negat întotdeauna acuzațiile. Deputatul laburist Jess Phillips și-a exprimat îndoiala în privința prințului Andrew, că ar putea juca un rol constructiv în combaterea traficului de persoane destinate prostituției.

”Cei care lucrează în serviciile adresate violenței sexuale și traficului de persoane cu siguranță nu vor avea brațele deschise față de acest aliat... chiar dacă ar fi fost vorba doar despre finanțare”, a spus ea.

A donat către organizația victimei sale

Giuffre l-a dat în judecată pe prințul Andrew într-o acțiune civilă, susținând că acesta a agresat-o sexual de trei ori, când avea 17 ani, ceea ce prințul a negat în mod repetat. Marți s-a anunțat faptul că au ajuns la o înțelegere extrajudiciară.

O declarație comună a avocaților lor spune că ducele va plăti o sumă care rămâne secretă lui Giuffre și va face o ”donație substanțială” organizației sale de caritate în sprijinul drepturilor victimelor.

De asemenea, ducele a regretat asocierea sa cu defunctul infractor sexual Jeffrey Epstein. Prințul Andrew a declarat anterior pentru BBC Newsnight în 2019 că nu regretă că este prieten cu Epstein.

Despăgubirile ar putea veni din fonduri publice?

Nu au fost făcute publice detalii despre plata către Giuffre și există solicitări pentru mai multe detalii despre de unde vor veni banii. Deputatul laburist Andy McDonald a declarat pentru BBC Newsnight că intenționează să ridice problema în Parlament pentru a afla dacă banii publici sunt folosiți pentru decontare.

Citește și: Suma pe care o va plăti Regina Elisabeta a II-a pentru a-l salva pe prințul Andrew de acuzațiile de abuz

Organizațiile împotriva abuzului se arată îngrijorate

Gabrielle Shaw, directorul executiv al Asociației Naționale pentru Persoanele Abuzate în Copilărie (Napac), a declarat: ”Napac recunoaște și este recunoscător numeroaselor strângeri de fonduri și donatorilor generoși care sunt supraviețuitori sau susținători ai supraviețuitorilor înșiși”, a adăugat aceasta.

”Această încredere fiind esențială în abordarea Napac, orice sprijin pentru organizația de caritate pe care Prințul Andrew îl poate oferi ar ridica îngrijorări semnificative cu privire la implicațiile etice ale acceptării banilor sau patronajului de la o persoană care este un presupus făptuitor și care avea legături cu un infractor condamnat”.

Beyond the Streets, o organizație de caritate care lucrează pentru a pune capăt exploatării sexuale, a spus că este puțin probabil să accepte orice sprijin oferit de Andrew.

”Credem că prioritatea organizațiilor care sprijină femeile care au fost exploatate ar trebui să fie asupra beneficiarilor lor și nu asupra profilului și activităților celor care le susțin”, a spus un purtător de cuvânt.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel