Lupte intense în regiunea Herson din Ucraina. "Forţele armate ucrainene au început acţiuni ofensive pe diverse direcţii"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Lupte intense în regiune Herson din Ucraina. "Forţele armate ucrainene au început acţiuni ofensive pe diverse direcţii" / Foto: Pixabay, de The Pixelman
Lupte intense în regiune Herson din Ucraina. "Forţele armate ucrainene au început acţiuni ofensive pe diverse direcţii" / Foto: Pixabay, de The Pixelman
Se dau lupte intense în regiunea Herson din Ucraina.

Preşedinţia Ucrainei a anunţat marţi că în "aproape întreaga" regiune Herson din sudul ţării, ocupată de forţele ruse, se dau "lupte intense", transmite Agerpres, citând AFP. Anunțul vine după ce toată ziua şi noaptea de luni s-au semnalat explozii puternice în regiune.

"Forţele armate ucrainene au început acţiuni ofensive pe diverse direcţii", a mai anunţat preşedinţia, susţinând că au fost distruse mai multe depozite de muniţii şi toate podurile mari peste Nipru.

Contraofensiva ucraineană anunţată luni vizează recucerirea oraşului Herson, care înainte de războiul declanşat de Rusia avea 280.000 de locuitori.

Regiunea Herson este vitală pentru agricultura Ucrainei şi are şi un rol strategic, fiind vecină cu peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia în 2014 şi folosită ca bază pentru invazia actuală. Moscova a susţinut luni seara că a oprit ofensivele ucrainene, care "au dat greş lamentabil” în Herson şi în regiunea alăturată Nikolaev. AFP precizează că afirmaţiile părţii ruse nu au putut fi verificate imediat din surse independente.

Bătălia pentru Herson: Ucraina, atac masiv. A reușit să străpungă prima linie de apărare rusă

Agenția de presă ucraineană Unian, anunța ieri, citând un oficial al Armatei ucrianene, că unități militare ale forțelor ruse de ocupație, sub presiunea ofensivei ucrainene, au părăsit pozițiile în care se aflau în Herson. Vorbim de Regimentul 109 al așa-zisei Republici Populare Donețk care, susținuți de parașutiști ruși, au fost nevoiți să se retragă și să "fugă de pe câmpul de luptă". 

Presa din Ucraina spunea că Armata a reușit să străpungă prima linie de apărare a forțelor ruse și bombardează masiv linia frontului.

"Situația din Hersonul ocupat e extrem de dificilă. Lansatoarele HIMARS au distrus aproape în totalitate podurile principale. Au rămas doar mici puncte de trecere pietonale. Armata rusă a fost decuplată de la aparatul de aprovizionare cu arme și perosnal din Crimeea. Pentru Ucraina acest moment e o oportunitate uriașă să eliberăm aceste teritorii (n.r. - Herson)", precizează agenția ucraineană, citând un oficial al forțelor armate angrenat în contraofensiva din sud.

Amintim că la mijlocul lunii Ucraina a anunţat că trupele ruseşti care au ajuns la fluviul Dnepr din regiunea Herson, oraş din sud ocupat de Moscova, riscă să rămână blocate după ce toate podurile existente au fost scoase din uz. Trupele ruseşti au ocupat de la începutul invaziei în Ucraina Hersonul, de pe fluviul Dnepr.

Ruşii au preluat controlul asupra principalului oraş din regiune Herson la 3 martie. Era atunci primul mare oraş care ceda ofensivei Moscovei după începerea invaziei ruse în Ucraina, la sfârşitul lunii februarie. În contextul contraofensivei ucrianene din Sud, forțele ruse de ocupație au fost nevoite să mute peste 20.000 de militari din Est în Sud, fapt care a slăbit masiv în intensitate avansul rus în Donbas, scrie Defenseromania.ro. Vezi mai mult AICI.

VEZI ȘI: Șoigu, pus la colț de Putin. Cum a ajuns din mare general, subiect de glume pentru soldații Kremlinului. "A încetat să mai joace vreun rol"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel