Data publicării:

Luna a trecut printr-o schimbare fizică dramatică în timpul pandemiei de Covid - iată de ce

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

COVID-19 a creat haos pe Pământ, însă un nou studiu sugerează că impactul acestei pandemii s-a extins mult dincolo de planeta noastră.

Alegeri prezidentiale 2024

Cercetătorii au descoperit că suprafața Lunii ar fi fost afectată indirect de lockdown-urile globale.

Echipa a constatat că temperaturile nocturne de pe suprafața Lunii au scăzut semnificativ în perioada de izolare strictă din aprilie până în mai 2020.

Ei cred că acest fenomen ciudat poate fi explicat printr-o scădere semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră în timpul izolării, care, în cele din urmă, a dus la răcirea suprafeței lunare.

Cercetătorii au observat o scădere anormală a temperaturilor, variind între -7 și - 10°C

„Este posibil ca Luna să fi resimțit efectele izolării cauzate de COVID-19, vizualizate ca o scădere anormală a temperaturilor nocturne de la suprafața lunară în acea perioadă”, au declarat cercetătorii în raportul lor.

O echipă formată din doi oameni de știință de la Laboratorul de Cercetări Fizice din Ahmedabad, India, a analizat temperaturile nocturne de la suprafața lunii în șase locații diferite pe partea apropiată a Lunii – adică partea care este mereu îndreptată spre Pământ.

Aceste înregistrări de temperatură au fost realizate de NASA prin intermediul navei Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), lansată în 2009.

LRO este echipată cu un instrument care utilizează șapte camere termice cu infraroșu pentru a măsura temperatura suprafeței lunare.

Echipa a analizat temperaturile înregistrate între 2017 și 2023, descoperind ceva ciudat în datele colectate între aprilie și mai 2020.

La toate cele șase locații, cercetătorii au observat o scădere anormală a temperaturilor, variind între -7 și - 10°C (aproximativ 14 până la 18 grade Fahrenheit), ce părea să corespundă cu această perioadă de lockdown.

Cea mai scăzută temperatură a fost înregistrată la una dintre cele două locații din Oceanus Procellarum - o porțiune întunecată situată pe partea vizibilă a Lunii.

Acolo, temperaturile au scăzut până la -176 °C , adică -286°F. Spre comparație, temperaturile în această locație au ajuns până la 140 °C, sau -222°F, în 2022.

Temperatura medie a Lunii la ecuator și la latitudinile medii variază de la -183°C în timpul nopților lunare la 106°C în timpul zilelor lunare.

Cercetătorii presupun că răcirea a fost cauzată de o scădere bruscă a radiațiilor emise de Pământ

Cercetătorii presupun că această răcire a fost cauzată de o scădere bruscă a radiațiilor emise de Pământ, deoarece activitățile umane s-au oprit în timpul lockdown-ului, ceea ce a redus cantitatea de căldură care scăpa din atmosferă.

Ei și-au publicat concluziile în această lună în jurnalul Monthly Notices of the Royal Astronomical Society: Letters.

Primul val de COVID-19 a cuprins întreaga lume în martie 2020. La acea vreme, vaccinurile nu erau încă disponibile.

Astfel, guvernele din întreaga lume au impus protocoale stricte de lockdown pentru a încetini răspândirea virusului. Până în aprilie, aproximativ jumătate din populația globală a fost rugată sau obligată să rămână în case.

Acest lucru a redus semnificativ cantitatea de radiații terestre generate pe Pământ, deoarece lockdown-ul a întrerupt multe activități care generau gaze cu efect de seră, precum navetismul, industrializarea și mineritul.

De fapt, cercetările au arătat că emisiile globale zilnice de CO2 au scăzut cu aproximativ 17% până la începutul lunii aprilie 2020, comparativ cu nivelurile medii din 2019.

Când lumina soarelui ajunge pe Pământ, o parte din această radiație este absorbită de suprafața și atmosfera planetei noastre. Acest lucru face ca Pământul să se încălzească, generând radiații infraroșii terestre – sau căldura radiată.

Când există concentrații ridicate de gaze cu efect de seră, cum ar fi CO2, vaporii de apă și metanul, aceste gaze absorb căldura terestră și apoi o reemit înapoi în spațiu.

Însă, în timpul lockdown-ului, o reducere globală a emisiilor a dus la o scădere a stratului de nori și a poluanților atmosferici în multe țări. Prin urmare, și cantitatea de căldură emisă de Pământ a scăzut, au explicat cercetătorii în raportul lor.

Scăderea temperaturii detectată de cercetători pe partea vizibilă a Lunii – sau partea care este întotdeauna orientată spre Pământ – sugerează că o parte din căldura radiată de planeta noastră afectează și încălzește suprafața Lunii.

Acest lucru ar explica de ce temperatura suprafeței lunare a scăzut în timpul unei perioade de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Cercetătorii au afirmat că este nevoie de mai multe studii pentru a stabili legături concludente între cele două fenomene. Totuși, acest studiu indică temperaturile de pe suprafața lunară ca o nouă modalitate de a studia efectele schimbărilor climatice pe Pământ, conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel