
Lukașenko, un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, a făcut aceste comentarii într-un interviu difuzat duminică pe postul de stat Rusia 1, scrie CNN.
În timpul interviului, Lukașenko a spus: „Nimeni nu ar fi deranjat dacă Kazahstanul sau alte țări ar avea aceleași relații strânse pe care le avem noi cu Federația Rusă”.
„Este foarte simplu”, a adăugat el. „Alăturați-vă Uniunii Statale Rusia-Belarus. Asta e tot și vor exista arme nucleare pentru toată lumea.”
Semnat în 1999, Acordul privind înființarea Uniunii Statale Rusia-Belarus a creat o bază legală pentru o alianță amplă care a cuprins, printre altele, legături economice, informaționale, tehnologice și de securitate a granițelor între cele două țări, potrivit pe site-ul web al guvernului Belarus.
Nu este clar cât de larg s-a extins invitația lui Lukașenko de a adera la această alianță și nu au oferite alte detalii.
Dar comentariile sale despre înmânarea armelor nucleare aliaților care au aceleași concepții ar putea crește îngrijorarea într-un moment de proliferare globală în creștere și pe măsură ce Moscova amenință lumea cu propriul arsenal atomic, iar războiul său împotriva Ucrainei se întețește.
Liderul autoritar al Belarusului a declarat joi că a început transferul unor arme nucleare tactice din Rusia, în urma unui acord semnat de Moscova și Minsk.
„A fost necesar să se pregătească locuri de depozitare și așa mai departe. Noi am făcut toate acestea. Prin urmare, a început mișcarea armelor nucleare”, a spus Lukașenko, atunci, potrivit agenției de presă de stat Belta.
De asemenea, el a promis siguranța acelor arme, spunând: „Acest lucru nici măcar nu este discutat. Nu vă faceți griji pentru armele nucleare. Noi suntem responsabili pentru asta. Acestea sunt probleme serioase. Totul va fi bine aici.”
Putin a spus că Rusia va păstra controlul asupra oricăror arme nucleare tactice staționate în Belarus și a comparat mișcarea cu practica Washingtonului de a staționa arme nucleare în Europa pentru a împiedica țările gazdă, precum Germania, să își încalce angajamentele ca puteri non-nucleare.
Belarus nu a avut arme nucleare pe teritoriul său de la începutul anilor 1990. La scurt timp după obținerea independenței în urma prăbușirii Uniunii Sovietice, a fost de acord să transfere toate armele de distrugere în masă din epoca sovietică staționate acolo în Rusia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Horoscopul săptămânii 2-8 octombrie, cu Mihai Voropchievici. Negru la Vârsători, săptămână plină de reuşite pentru Capricorni
- Olguța Berbec nu se lasă, după ce Niculina Stoican a câștigat procesul: "Merg mai departe. Toată lumea cunoaște adevărul"
- Ţara Galilor a impus limită de viteză de 20 km/h în localitate. Şoferii români, metodă prin care evită să îşi piardă carnetul
- Problemă mare pentru România în 2024 cu prezidenţialele. PNL, PSD, AUR sau USR, cine câştigă
- Pantofii, căştile şi telefonul Laurei Roşca, DJ Lalla, au fost găsite pe malul mării
- Raed Arafat, răspuns ironic pentru primarul din Galaţi, Ionuţ Pucheanu. "Cei deranjaţi de Ro-Alert să nu pună telefonul lângă pat, să îl pună afară"
- Vremea în octombrie. Elena Mateescu, şefa ANM, anunţă la ce temperaturi să ne așteptăm în a două lună de toamnă
- Paracetamolul, pe locul 1 la cauze de toxicitate gravă asupra ficatului. Dr. Mihai Craiu, avertisment pentru părinţi. "Mergeţi imediat la spital, chiar dacă nu există semne de boală"
- România încă are localități ca acum 100 de ani, în care se pot turna filme precum Moromeții. "La noi e simplu să găsești o lume din trecut și în zilele noastre"
- Elon Musk, pus la punct de Ministerul german de Externe în doar câteva cuvinte pe Twitter