Data publicării:

Lukașenko cere modificarea Constituției: Opoziția nu trebuie lăsată la putere

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Lukașenko cere modificarea Constituției: Opoziția nu trebuie lăsată la putere / Facebook: Aleksandr Lukașenko
Lukașenko cere modificarea Constituției: Opoziția nu trebuie lăsată la putere / Facebook: Aleksandr Lukașenko

Potrivit lui Aleksandr Lukașenko, mișcările de opoziție din Belarus nu ar trebui lăsate să acceadă la putere.

Noua Constituție din Belarus ar putea stipula clar că mișcare de opoziție care s-a ridicat împotriva actualului președinte nu va putea prelua puterea. Cel puțin asta a lăsat să se înțeleagă liderul de la Minsk, Alexandr Lukașenko, în cadrul unei întrevederi cu grupul de experți care elaborează proiectul noii Legi supreme. 

Lukașenko promovează reforma constituțională ca o ieșire din criza politică în urma alegerilor disputate din august 2020, scrie Reuters. Oponenții săi au denunțat o asemenea schimbare drept un exercițiu fals pentru ca Alexandr Lukașenko să se mențină la putere. 

"După anul trecut, înțelegem că nu pot fi lăsați la putere. Pentru că nu numai noi vom fi lichidați", a spus Lukașenko, citat de agenția Belta.

Belarus a marcat în această vară un an de la declanşarea mişcării de revoluție împotriva lui Lukaşenko, a cărei reprimare cu brutalitate s-a soldat cu cel puţin şapte morţi, potrivit presei internaţionale, şi mii de oameni trimişi după gratii. Lukaşenko a fost declarat învingător cu 80,1% din voturi, în pofida acuzaţiilor masive de fraudă electorală. Contracandidata sa la alegerile de anul trecut, opozanta Svetlana Tihanovskaia, care revendică victoria în scrutinul de la 9 august 2020, a îndemnat la o presiune şi mai mare împotriva liderului autoritar din Belarus, scrie Publika.

Din cauza sancțiunilor, Putin și Lukașenko strâng legăturile economice și militare între Rusia și Belarus

 

Rusia și Belarus au convenit joi o coordonare mai strânsă în politica economică, dar nu s-au înțeles în ceea ce privește o monedă comună.

"Mai întâi trebuie să se pună bazele economice înainte de a merge mai departe pe calea politică", a declarat Putin jurnaliștilor după discuții la Kremlin.

Cei doi vecini, legați într-un așa-numit stat al Uniunii, au fost de acord cu o coordonare mai strânsă în politica economică, dar s-au oprit în afara unei monede comune. Rusia va continua să reducă profund aprovizionările cu gaze naturale către Belarus până la sfârșitul anului viitor, pe măsură ce cele două vor trece la integrarea treptată a piețelor energetice. Putin a mai spus că Rusia va acorda alte 630 milioane dolari împrumuturi pentru Belarus până la sfârșitul anului viitor.

Începute în urmă cu trei ani, discuțiile de integrare s-au oprit pe fondul reticenței Belarusului de a pune în aplicare acordurile existente privind o monedă unică și alte mecanisme comune în condițiile Kremlinului.

În același timp, Lukașenko a căutat un sprijin financiar sporit de la Moscova pe fondul sancțiunilor din partea SUA și a Uniunii Europene ca răspuns la represiunea sa brutală împotriva protestatarilor opoziției de la disputarea alegerilor prezidențiale din august anul trecut. Aceasta este a șasea vizită a lui Lukașenko în Rusia pentru discuții cu Putin din ultimul an. Acordurile încheiate joi urmează să fie finalizate de oficiali până la sfârșitul anului (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel