Luju: Tiberiu Nițu, trăgător la ordin și revoluționar
Data publicării:
Autor: Covrig Roxana
WhatsApp
tiberiu_nitu
tiberiu_nitu

Tiberiu Nițu deține certificat de revoluționar. După anul 2000, când era prim-procuror al Parchetului Judecătoriei Ploiești, a primit și un teren de 8.000 de metri pătrați datorită meritelor deosebite din timpul Revoluției din 1989. Cu toate acestea,  Procurorul General al României recunoaște că a tras la ordin atât asupra unor case, cât și către un elicopter, scrie Lumea Justiției

Tiberiu Nițu a tras în casele din jurul Televiziunii Române, dar și asupra unui elicopter care survola zona în zilele de panică din decembrie 1989. În declarația lui Tiberiu Nițu scrie că, în 2 decembrie 1989, a fost trimis să efectueze serviciu militar la Compania I a unității, Garda Televiziune, care trebuia să apere trei obiective: Televiziunea Română, Casa Radio și Palatul Telefoanelor.

Iată citate din declarația lui Tiberiu Nițu, care arată că a fost trăgător la comandă:

- "în noaptea de 21/22.12.1989 am tras cu arma din dotare peste Calea Dorobanților, în casele situate pe această strada. Arăt faptul că am primit ordin să tragem în aceste clădiri întrucât acolo ar fi teroriști";

- "în noaptea de 22/23.12.1989 am fost tot pe acoperișul Corp Studiouri și împreună cu civili, care nu știu de unde, dar unii aveau și arme, am tras în clădirile situate pe Calea Dorobanți, vis-a-vis de Televiziune".

- "în dimineața zilei de 23.12.1989, tot în jurul orelor 12:00... a trecut deasupra noastră un elicopter... gloanțele trase din elicopter au trecut la circa 5-7 metri de tălpile noastre mușcând din acoperișul clădirii. Arăt faptul că noi eram în poziția culcat, cu capul spre Calea Dorobanților. Am tras și noi în elicopter".

"Nu ați luptat, sub nicio formă, împotriva Revoluției"

Generalul Dan Voinea, care a instumentat dosarul crimelor din 1989, i-a dat în scris lui Tiberiu Nițu: "Din cercetările efectuate până în prezent rezultă că nu ați organizat activități, nu ați acționat, nu ați instigat și nu ați luptat, sub nicio formă, împotriva Revoluției". Voinea i-a mai scris că a efectuat "scotociri în clădirile din zonă" și "trageri la ordin spre anumite clădiri din care se executa foc".

"Un autocontrol scăzut"

În 22 noiembrie 2012, Tiberiu Nițu a fost catalogat drept "irascibil" în urma audierii pentru funcția de Procuror General al României. El a fost întrebat cum a obținut terenul de 8.000 mp și dacă atunci când a făcut cererea ocupa o funcție de conducere în Ministerul Public. Concluzia lui Daniel Morar și a Oanei Hăineală a fost: "un autocontrol scăzut, o rezistență scăzută la stres, irascibilitate, o scăzută capacitate de mobilizare și adaptare la interviu, precum și o spontaneitate redusă".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel