Data publicării:
Judecătoarea din dosarul Vlad Pascu, sfidare în fața presei. Tudorel Toader: Eu cred altceva, să nu vă supărați. Nu a fost o gafă, asta este realitatea
Tudorel Toader, fost ministru al justiției, a comentat ieșirea bizară a judecătoarei Ancuța Popoviciu, magistrata din cazul lui Vlad Pascu, care după ieșirea de la CSM nu a rostit niciun cuvânt în fața jurnaliștilor.
Judecătoarea Ancuța Popoviciu a ales să nu ofere răspunsuri la niciuna dintre întrebările adresate de către jurnaliști în momentul în care a părăsit sala de judecată în care s-a decis suspendarea sa.
Miercuri, Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a pus în discuție propunerea Inspecţiei Judiciare de suspendare temporară din funcţie a Ioanei Ancuţa Popoviciu. Această propunere vine în contextul judecării dosarului lui Vlad Pascu, şoferul drogat care ucis doi tineri într-un accident rutier în localitatea 2 Mai. Tudorel Toader, fost ministru al justiției, a avut o intervenție telefonică la Antena 3 CNN unde a abordat ieșirea bizară a judecătoarei.
Care este explicația pentru care un judecător, într-un proces extrem de important, după ce iese de la CSM nu reușește să răspundă nici măcar unei întrebări adresate de jurnaliști?
"Eu cred că doamna judecător are probleme și de fond și de formă, cum spunem noi juriștii. Spun asta pentru că acolo în sala de judecată sigur a avut o atitudine sfidătoare, o atitudine de neconceput pentru un magistrat în robă în sala de judecată. De unde să aibă românii încredere în Justiție dacă văd că în prerogativele puterii există un astfel de judecător? Eu cred altceva, să nu vă supărați. Acolo în sala de judecată nu a fost o gafă. A fost o lacună impardonabilă. E un semn că avea o stare asemănătoare celei în care se afla și inculpatul. Asta este realitatea. Faptul că după ce a ieșit de la CSM nu a putut să lege două cuvinte, într-un minut, în apărarea ei evident, explică altceva. Explică o incapacitate funcțională și o temere de a nu greși în explicațiile pe care ar fi trebuit să le dea. S-a gândit că e mai înțelept să tacă din gură. A polarizat funcțiile la nivel național și interesul la nivel național. Acum un om când se duce în sala de judecată își pune întrebarea: Oare în fața cărui judecător mă duc eu? Nu o fi precum cea de la Megidia", se întreba Tudorel Toader.
De ce deliberează atâta CSM-ul?
"Vă spun ceva. CSM-ul e garantul independenței justiției. CSM-ul reacționează când din exterior, Justiția, este oarecum afectată sau profund afectată. Dar, în egală măsură, CSM-ul este și trebuie să fie și garantul faptului că justiția se întocmește în baza legii, în respect față de drepturi și libertăți fundamentale, față de onoare, de demnitate, față de toate valorile statului de drept. Mă rog, ele nu au fost respectate. Eu. dacă aș avea puterea de decizie, se va supăra cine mă va auzi, aș îndepărta-o din magistratură. Nu am timp să vă povestesc situații oarecum similare pe care le-am studiat cu alți miniștrii ai Justiției din lumea aceasta. (...) Totuși, eu am încredere sau sper că CSM-ul va găsi de cuviință să ia o măsură radicală, rațională, cu toate efectele preventive pentru familie, societate, astfel încât să o scoată din dosar", a afirmat Tudorel Toader, fost ministru al justiției.
CITEȘTE ȘI: Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, autoarea unor gafe intolerabile, mută în fața presei. Tace mâlc
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News