Data publicării:
Ludovic Orban, informația momentului despre NOUL AVOCAT al POPORULUI. Fabian Gyula, una dintre propunerile discutate
Ludovic Orban a anunțat joi, la Parlament, că săptămâna viitoare Parlamentul va decide viitorul Avocat al Poporului.
„Cel mai probabil, miercuri, după ședința Birourilor permanente reunite, vom convoca plenul, pentru a finaliza procedura legală de numire al noului Avocat al Poporului”, a spus Ludovic Orban, joi dimineață.
Întrebat cine va fi viitorul Avocat al Poporului, Ludovic Orban a spus: „Cine va hotărî Parlamentul!”
Cu privire la propunerea lui Fabian Gyula, susținut de UDMR, Ludovic Orban a spus că „este una dintre propuneri”.
„Va fi un singur candidat susținut de coaliție”, a subliniat Ludovic Orban.
Amintim că Renate Weber a fost revocată, miercuri, din funcția de Avocat al Poporului, după ce plenul Parlamentului a aprobat sesizarea formulată de PNL, USR PLUS și UDMR.
În favoarea revocării au votat 247 parlamentari, 32 împotrivă, iar unul nu a votat.
Renate Weber explică de ce a fost revocată
Renate Weber a spus, miercuri seară, la Antena 3, că absolut nimic din ceea ce s-a încercat să i se reproșeze nu are justificare legală și nici constituțională.
„De altfel, este interesant că efectiv nu este invocat nici măcar un singur articol din Constituție pe care l-aș fi încălcat, pentru că, evident, așa ceva nici măcar nu s-a întâmplat”, a spus Renate Weber.
Întrebată dacă Ludovic Orban a vrut neapărat să fie revocată, Renate Weber a spus că „așa pare, așa mi s-a părut și mie”, motivarea fiind că a atacat la CCR o ordonanță dată de guvernul pe care l-a condus și prin care se permitea accesul spitalelor private la fonduri publice, doar prin semnătura ministrului, ordonanță care s-a dovedit a fi neconstituțională.
„Eu spun în continuare că, de fapt, eu am intrat în coliziune în calitatea de Avocat al Poporului cu Guvernul de la acea dată (n.r. condus de Ludovic Orban) atunci când am atacat la Curtea Constituțională o ordonanță de urgență din cele 25 adoptate într-o seară, prin care spitalelor private li se permitea să aibă acces la fonduri publice, dar un acces care nu era controlat decât de ministru, prin simpla lui semnătură pusă pe solicitarea spitalului. Or asta, în termen mediu și lung, ducea, evident, la o scădere a capacității spitalelor publice de a se ocupa de servicii de calitate și înțeleg că atunci am atacat la CCR, cu unanimitate CCR ne-a dat dreptate”, a mai spus Renate Weber.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News