Urmărește emisiunea live
Data publicării:

Lucian Ovidiu Heiuş, noul preşedinte al ANAF. O înlocuieşte pe Mirela Călugăreanu

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Politica
WhatsApp

Premierul Nicolae Ciucă l-a numit pe Lucian Ovidiu Heiuş la conducerea ANAF. 

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă l-a numit, astăzi, pe Lucian Ovidiu Heiuș, președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, cu rang de secretar de stat. Decizia a fost transmisă spre publicare în Monitorul Oficial.

“Am cerut noului președinte al ANAF ca principalul obiectiv să fie creșterea nivelului de colectare pentru a asigura finanțarea măsurilor economice și sociale pentru protejarea cetățenilor și economiei de efectele perioadei dificile pe care o traversăm. Creșterea încasărilor din primul trimestru al acestui an comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut trebuie continuată într-un ritm mai susținut. Implementarea proiectelor “Radarul mărfurilor” și „E-factura” sunt, de asemenea, în măsură să aducă mai mulți bani la bugetul de stat și să asigure un mediu de business concurențial”, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

Cine este Lucian Ovidiu Heiuş 

Lucian Ovidiu Heiuș a studiat administrație publică și științele economice, având și calitatea de membru al Camerei Consultanților Fiscali București.

A ocupat mai multe funcții de conducere la diverse instituții și companii de stat, între care se numără: Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Timișoara - diector executiv, respectiv director general, Ministerul Finanțelor Publice - Direcția de Buget, Contabilitate Internă, Investiții și Achiziții Publice - director adjunct, respectiv director general adjunct; Camera Agricolă Județeană Hunedoara - director executiv; Direcția Generală a Finanțelor Publice Hunedoara - consilier superior.

Mirela Călugăreanu a plecat de la conducere 

În acest context, Mirela Călugăreanu, președinte ANAF, și-a făcut bilanțul. Ea are peste 30 de ani de experiență în domeniul financiar-fiscal, dintre care 21 de ani în funcții de conducere.

Mirela Călugăreanu, președinte ANAF, va ocupa o funcție de conducere – consilier de conturi – în cadrul Curții de Conturi.

„La finalul mandatului meu de președinte al ANAF, doresc să vă mulțumesc pentru contribuția dumneavoastră la reformele instituției!

1. Startul acestor reforme au sprijinit procesul de colectare a veniturilor bugetului general consolidat, asigurând resursele necesare funcționării statului român și vor conduce în continuare la eficientizarea colectării veniturilor bugetare.

Veniturile bugetare colectate în anul 2019 au fost în sumă de 271,64 mld. lei, în anul 2020 au fost în sumă de 263,59 mld lei, în anul 2021 au fost în sumă de 311,11 mld. lei, iar în trimestrul I 2022 s-au colectat 82,66 mld. lei. Ponderea veniturilor în PIB  a crescut cu 1,1 p.p. în anul 2021 față de 2020 și cu 0,5 p.p. în trimestrul I 2022.

În perioada 2019 - 31 martie 2022 au fost soluționate un număr total de 290.340 de deconturi cu opțiune de rambursare, suma restituită fiind de peste 69 mld. lei. 

2. Adoptarea unui pachet integrat de măsuri privind eficiența activității de administrare fiscală.  

Au fost astfel stabilite linii de acțiune clare și măsuri concrete care au condus la obținerea unor rezultate importante, acestea fiind definite prin documente strategice precum: Strategia ANAF 2021-2024, Strategia digitală 2021-2025, Planul Operațional de Recuperare a Veniturilor; Planul de comunicare, Programul de prevenire și combatere a evaziunii fiscale, Planul de ocupare a posturilor, Planul de implementare al PNRR la nivelul Agenției, Planul de reformă 2022-2025, etc. 

3. Asigurarea celei mai importante surse de finanțare nerambursabilă de care instituția a beneficiat de când a fost înființată, suma de 356 mil euro din PNRR destinată implementării unor reforme esențiale. ANAF trebuie să realizeze un număr de 26 ținte și jaloane. 3 dintre acestea au fost deja atinse în avans.

4. Elaborarea planului de implementare a PNRR pentru perioada 2021 - 2026, document esențial asigurării succesului implementării. Acesta prevede reformele, proiecte și indicatorii de evaluare a gradului de îndeplinire a obiectivelor.

5. Accelerarea procesului de informatizare. 

CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel