Lucian Bode: „Se ia în calcul ca aceste restricții să fie ridicate”. Litoralul din 2021, diferit de 2020
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pixabay
Pixabay
Ministrul de interne Lucian Bode a declarat că se ia în calcul relaxarea restricțiilor actuale în lunile de vară, astfel încât românii să poată merge pe litoral și la munte fără grija măștii.

Ministrul Lucian Bode anticipează că în această vară restricțiile de pe plaje și alte zone turistice vor fi relaxate, deși vara trecută turiștii au respectat cu greu măsurile. 

„Atunci când premierul Florin Cîțu a venit cu această perspectivă încurajatoare, ca începând cu 1 iunie sau ai exact cu luna iunie o parte din restricții să fie ridicate gradual, așa cum au fost și impuse de altfel. Cu siguranță ne gândim și la acest aspect, în condițiile în care ajungi în vârful muntelui și porți mască, sau stai pe plajă și intri în mare cu mască, din punctul meu de vedere, ca oameni normali ce suntem, ne uităm dacă este sau nu în regulă. Cu siguranță ce am văzut anul trecut la plajă, unde mii și mii de oameni erau unul lângă celălalt, fără mască, nu poate fi un lucru încurajator pentru limitarea răspândirii pandemiei, dar pas cu pas, gradual, se ia în calcul ca aceste restricții să fie ridicate”, a declarat ministrul de interne, Lucian Bode, la România TV.

Restricțiile din 2020

În cursul verii 2020, restricțiile nu au ocolit plajele și zonele turistice. Terasele au închis la ora 23:00, obligația administratorilor fiind aceea de a limita numărul de clienți. Dansul și alte activități au fost de asemenea interzise. Distanța de minim 2 metri a fost obligatorie pe litoral și la malul mării, excepție făcând de la începutul lunii august soții și copiii familiilor.

„Regula este și în apă, rămâne doar să o respectăm”, spunea la acea vreme ministrul sănătății, Nelu Tătaru, pentru Digi24.

Hotelurile au fost nevoite să se adapteze de asemenea. În restaurantele unde nu exista destul spațiu, turiștii au mâncat în serii, fiecărei familii fiindu-i atribuită o masă. Pe plajele hotelurilor șezlongurile au fost puse la distanța cerută, iar clienții au avut parte de camere igienizate drastic de cameristele care au fost echipate cu mănuși și măști. De asemenea, pentru a evita aglomerația la recepție, unele unități de cazare au optat pentru check-in online, scria în mai Ziarul Financiar

Cu sau fără mască

Corina Martin, președinte Federația Asociațiilor de Promovare Turistică din România, explica în mai 2020 cum se vor desfășura activitățile de pe litoral. 

„Nu vom ține masca pe față la plajă așa cum nu vom ține masca pe față nici în unitățile de alimentație publică. Așteptăm o confirmare fermă a deciziilor adoptate de Guvern. Nu vom avea nici acele separatoare de plastic pe plajă pentru că a fost o simplă idee. Nu se va aplica pe litoralul românesc. Litoralul românesc are cele mai late plaje, așadar litoralul este pentru toți și nu cred că va fi nevoie de măsuri speciale. Distanțarea șezlongurilor este o măsură pe care operatorii economici deja o implementează. Vom vedea în curând și primii turiști. Rezervările încep să meargă foarte bine și nu avem de ce să ne îngrijorăm”, spunea președintele Federației Asociațiilor de Promovare Turistică din România. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel