Data actualizării:
Data publicării:

Lovitură pentru Nicușor Dan. Pierde primul proces privind autorizațiile de construire din Sector 2

Autor: Ioana Dinu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Nicușor Dan Foto: Crișan Andreescu
Nicușor Dan Foto: Crișan Andreescu
Nicușor Dan se războiește cu primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu. După ce Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al sectorului a fost suspendat, primarul general a declanșat un nou atac și l-a anunțat pe edil că vor fi controlate toate autorizațiile de construire pe care le-a emis.  

În plus, Nicușor Dan a solicitat, în instanță, anularea autorizațiilor de construire eliberate de primarul Sectorului 2. Cu toate acestea, judecătorii de la Tribunalul București practic... i-au subliniat că nimeni nu poate fi deasupra legii și că funcția de primar general al Capitalei nu este aceeași cu cea de prefect al orașului.

Miercuri, 6 decembrie 2023, judecătorii de la Tribunalul București au dat o primă sentință în ceea ce va fi, cu certitudine, un adevărat serial juridic în urma căruia, spun specialiștii, Nicușor Dan va înregistra înfrângere după înfrângere, fiindcă, „din punct de vedere juridic, explicația a ceea ce s-a întâmplat constă într-o aplicare a principiului legalității și al statului de drept”, iar fiecare autoritate publică „poate să își exercite numai acele atribuții care sunt, în mod expres, prevăzute de lege”. În consecință, Primarul General al Capitalei „nu are niciun drept de control asupra activității primarilor de sectoare”, iar magistrații Tribunalului București au readus lucrurile pe făgașul normal și legal.

Miercuri, 6 decembrie 2023, Tribunalul București a emis o primă sentință într-un caz ce se anunță a deveni un adevărat serial juridic. Specialiștii susțin că Nicușor Dan va suferi înfrângeri repetate în acest context, deoarece deciziile se bazează pe aplicarea principiului legalității și a statului de drept. Aceștia subliniază că fiecare autoritate publică poate acționa doar conform atribuțiilor prevăzute explicit de lege. Prin urmare, Primarul General al Capitalei nu deține niciun drept de control asupra activității primarilor de sectoare, iar magistrații de la Tribunalul București au „recentrat” situația conform normelor legale.

2. -imagine fara descriere- (nicusor-dan_71513300.jpg)

În acest dosar, primarul general al Capitalei și Municipiul București au calitatea de „reclamant”, pârâții fiind:

S.C. LONG BRIDGE CONNECT GR S.R.L – care a obținut autorizație de construire luna octombrie a anului 2022; Primarul Sectorului 2 al Capitalei – Radu Mihaiu; Consiliul Local al Sectorului 2.

Judecătorii Tribunalului București au respins cererea formulată de Nicușor Dan și de Municipiul București, pentru anularea autorizației de construire emisă de primarul Sectorului 2 al Capitalei, „reclamanții” neavând ”calitate procesuală activă”.

Contactat de Gândul, avocatul Radu Dinulescu a explicat că decizia de miercuri a Tribunalului București – care nu este definitivă, ci poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile – nu este deloc surprinzătoare, având în vedere că primarul general al Capitalei, de foarte multă vreme, „încalcă legea” și, practic, „încearcă să se substituie prefectului Capitalei”.

„Nicușor Dan a răspuns că știe că are o hotărâre judecătorească definitivă împotriva lui, dar el nu va semna pentru că respectă Constituția și legile țării. Dar nu ne-a spus ce Constituție a citit, a Pakistanului, a statului Sri Lanka? În Constituția României este scris că hotărârea judecătorească definitivă are efectul legii”, punctează avocatul Radu Dinulescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel